Neamţ: Sute de copii vor înlocui grădiniţa cu bone şi bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 300 de cereri pentru un loc la instituţiile preşcolare vor fi refuzate

Disperaţi că nu vor avea cu cine să-şi lase copilul acasă, unii părinţi au depus cereri simultan la mai multe grădiniţe.

Înscrierile la grădiniţă s-au dovedit şi în acest an o cursă cu obstacole pentru părinţi. Ieri, în ultima zi în care se mai primeau dosare, nu a venit nimeni. Numărul de locuri disponibile în cele 23 de unităţi a fost depăşit cu mult timp înainte.
„Mai avem de centralizat cererile şi, pe baza criteriilor, le vom accepta sau nu”, a declarat Ioan Mihuţ, directorul Şcolii nr. 3 din Piatra Neamţ. Un lucru este cert: directorii grădiniţelor nu-i vor putea mulţumi pe toţi părinţii.

Un loc disputat
de patru copii

„Ne aşteptăm la certuri”, a spus îngrijorată Mariana Roşanu, director la Şcoala nr. 5. Iniţial au fost disponibile 1.500 de locuri, apoi acestea au fost suplimentate cu încă 444. Chiar şi aşa, peste 300 de prichindei vor rămâne pe-afară. Pentru a fi siguri că din septembrie copilul lor va putea învăţa într-un mediu sigur, unii părinţi au depus cereri la mai multe grădiniţe.

În topul preferinţelor au fost instituţiile cu program prelungit. Grădiniţa nr. 2 din zona Gării este una dintre cele mai solicitate: are 80 de dosare şi doar 20 de locuri disponibile. „Este aproape de centru şi educatoarele sunt atente cu fiecare copil”, a spus Marina Tănăsescu, secretară. Conform legislaţiei, fiecare grupă ar trebui să aibă 20 de copii. În realitate, o singură educatoare are grijă zilnic de 30 de micuţi.

Revoltaţi de situaţie

Părinţii vor şti dacă cererile lor au fost aprobate abia peste două zile. Cei nemulţumiţi vor putea depune contestaţii. Luminiţa Vârlan, inspector şcolar general, mizează pe redistribuire. Soluţia nu este una viabilă pentru că nici o grădiniţă nu va rămâne cu locuri disponibile.
Propunerea directorilor din teritoriu de suplimentare a numărului de grupe, este imposibil de realizat. În aceste condiţii, sute de copii vor fi lăsaţi din toamnă în grija bunicilor, a bonelor, sau mai rău, închişi între patru pereţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite