Stranierii îşi vând casele fără tocmeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţenii care s-au stabilit în ţările vest-europene sporesc numărul tranzacţiilor imobiliare din Piatra Neamţ. Familiştii ajunşi în străinătate sunt cei mai grăbiţi să vândă, în timp ce cumpărătorii cei mai fideli sunt clienţii programului „Prima Casă“.

Tranzacţiile imobiliare au cunoscut o revigorare în ultimele două luni, când în oraş au revenit pentru perioada concediilor nemţenii plecaţi la muncă în străinătate. „Creşterea a fost, în medie, cu 10-15% mai mare decât în primăvară. A fost mai bine chiar decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când piaţa imobiliară era blocată“, spune agentul Maria Stroici.


Raportarea agenţiilor se referă la numărul tranzacţiilor şi nu neapărat la valoare deoarece puţini clienţi au cumpărat cu bani cash. Mulţi au preferat programul „Prima Casă“ sau creditul ipotecar.


O categorie care a crescut numărul tranzacţiilor o reprezintă familiştii stabiliţi în străinătate, care îşi valorifică locuinţele părăsite în ţară.


„Sora mea e stabilită cu familia în Italia şi zilele trecute mi-a spus să mă ocup de vânzarea garsonierei pe care o are în Piatra Neamţ. Nu are pretenţii la o sumă anume, ar fi mulţumită să o vând cât de repede la preţul pieţei“, spune Mariana Ploscaru. Agenţii imobiliari susţin că această dinamică este evidentă în ultima perioadă. „Este vorba despre acele persoane care au căpătat deja o stabilitate financiară, familii tinere care au un serviciu în ţările unde s-au mutat, au copii la grădiniţele sau şcolile de acolo“, explică agentul Daniel Toma.


Chirii mai accesibile


Dezmorţirea de pe piaţa imobiliară a fost facilitată de sezonul propice vânzărilor, dar şi graţie scăderii tarifelor.


„Preţurile pe metrul pătrat au scăzut în medie cu 25% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Dacă atunci preţul minim cerut era 600-700 de euro, acum se vinde şi cu 500“
, mai spune Daniel Toma. Tendinţe de scădere se remarcă şi în ceea ce priveşte chiriile. O garsonieră poate fi închiriată cu 100 de euro, faţă de 120-130 euro anul trecut.


„Nu ţin foarte mult la preţ, cât la ce fel de oameni dau spre închiriere locuinţa. Prefer să mai las din chirie, dar să ştiu că e bine întreţinută pentru că am avut doi elevi anul trecut care mi-au distrus garsoniera“, spune Gheorghe Mladin.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite