Neamţ: „Stranierii“ aduc profit clinicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: „Stranierii“ aduc profit clinicilor
Neamţ: „Stranierii“ aduc profit clinicilor

Cei care muncesc în Italia sunt preocupaţi în special de nivelul colesterolului, fiindcă aceştia consumă constant paste.

Toamna nu se numără bobocii, ci banii încasaţi de centrele medicale peste vară. Concediile nemţenilor plecaţi la muncă în străinătate au făcut ca încasările clinicilor private din oraş să fie nesperat de bune pentru perioada de criză.

Cei veniţi acasă pe timpul verii au apreciat preţurile mici din unităţile medicale private. Potrivit statisticilor medicilor, femeile sunt cele mai îngrijorate de propria sănătate şi cea a familiei. „Cele mai multe dintre persoanele care au sosit la clinica noastră au fost femei. Îşi aduc şi soţii, iar mai apoi şi copiii. De obicei, la persoanele care vin acasă o dată pe an, efectuăm setul complet de analize. Suma aproximativă este de 400 de lei", a declarat Valentina Lupei, asistent medical la o clinică privată din Piatra Neamţ.

Analize complete cu 100 de euro

Dacă pentru un pietrean suma de 400 de lei poate reprezenta chiar şi jumătate din venitul lunar, „stranierii" se bucură că scapă rapid cu echivalentul a 100 de euro. „În străinătate plătim cel puţin 200 de euro şi trebuie să ne programăm măcar cu o săptămână înainte. În plus, dincolo trezeşti suspiciuni dacă vrei un set de analize pentru că de obicei medicii investighează doar problema pe care o declară pacientul", a povestit Elena Stăncioiu, pietreancă întoarsă temporar din Spania.

Cele mai frecvente analize pe care le solicită nemţenii întorşi pentru scurt timp acasă sunt legate de nivelul grăsimilor din sânge. Schimbarea climatică, a volumului de muncă şi a meselor îi afectează dramatic pe unii pietreni, care nu se pot acomoda cu traiul printre occidentali.

Colesterolul este prima grijă a femeilor. Multe dintre ele iau kilograme bune în plus când ies din ţară, nu din cauza traiului bun, ci a meselor bogate în grăsimi. Pentru multe dintre ele, în Italia spre exemplu, pastele reprezintă meniul de bază în fiecare zi", explică medicul nutriţionist Simona Donciu.

După ce primesc rezultatele analizelor solicitate, „stranierii" se întorc la muncă blindaţi cu medicamente. „Încă mai sunt persoane care vin şi cumpără sacoşe de medicamente recomandate de medicii de aici pentru a-şi controla problemele de sănătate pe parcursul anului. Înseamnă că au încredere în medicii români", a spus Maria Belciu, farmacistă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite