Statuie plimbată prin judeţul Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii citesc cu greu ce scrie pe placa bustului
Sătenii citesc cu greu ce scrie pe placa bustului

Monumentul cronicarului Miron Costin a fost împrumutat în 2007 de oficialii din comuna Trifeşti de la cei din Roman. Bustul a fost instalat în faţa unui conac ce stă să se dărâme pentru care nu se găsesc bani de la bugetul local pentru reabilitare.

Primarul comunei Trifeşti, Vasile Octavian Duminică, este mândru de monumentul adus de la Roman, dar spune că nu are cum să facă reparaţii la casa boierească părăginită. „Clădirea, care a aparţinut unui arendaş armean pe nume Jorj Capri, este revendicată şi nu putem face nimic. Numai că persoanele care o vor nu au actele necesare să demonstreze că sunt îndreptăţite“, a explicat primarul Duminică.


Aurica Agafiţei, preoteasa din localitate, povesteşte  că bustul a fost luat în 2007 cu împrumut din oraşul Roman şi a fost pus în faţa conacului din Trifeşti. „Când s-a amplasat bustul au fost discuţii şi s-a ales acest loc pentru a nu sta cu spatele nici la biserică, nici la monumentul eroilor din apropiere“, a precizat Aurica Agafiţei.


„Ar fi bine să fie renovat“


Şi aceasta susţine că ar trebui reabilitat conacul din localitate şi transformat într-un spaţiu folositor comunităţii. „Ar fi foarte bine să fie renovat, pentru că are o arhitectură deosebită. În plus, are multe încăperi, este spaţios şi ar putea găzdui o instituţie de interes public“, a mai spus Aurica Agafiţei.


Bustul lui Miron Costin  luat din Roman în urmă cu trei ani din piaţa care atunci purta numele cronicarului a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor Muzeului  de Istorie.


Şi-au adus aminte de bust


„Bustul aparţine Muzeului de Artă din Roman. L-am adus din Piatra Neamţ, unde l-a făcut Clement Pompiliu, l-am dat Primăriei, care l-a montat în faţa hotelului, chiar în locul în care a fost decapitat cronicarul. Acum, acest bust a fost înlocuit cu o lucrare modernă, iar piaţa nu se mai numeşte Miron Costin. Este un gest foarte urât pentru istoria Romanului, care pierde astfel singura lucrare valoroasă de sculptură din oraş“, a declarat Vasile Ursache, fost director al Muzeului de Istorie din Roman.


Primarul municipiului Roman şi-a adus aminte de monument şi susţine că l-ar vrea înapoi. „Am să încerc să vorbesc cu primarul comunei, să îi propun să facem o replică a bustului, pentru ca să putem să îl aducem înapoi în Roman, acolo unde îi este locul“, a declarat primarul Dan Laurenţiu Leoreanu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite