Neamţ: Staţiunea Neguleşti, îngropată de nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Staţiunea Neguleşti, îngropată de nepăsare
Neamţ: Staţiunea Neguleşti, îngropată de nepăsare

Edilii nu au găsit în ultimii 13 ani nicio soluţie pentru zona cu izvoare minerale

Pentru un sejur de tratament şi relaxare, pensionarii au acum în judeţ doar varianta staţiunii Bălţăteşti.

Nemţenii care au nevoie de tratament pentru afecţiunile reumatice cronice cunosc mai mult din auzite de beneficiile apelor minerale de la Neguleşti, o staţiune situată la numai 25 de kilometri de Piatra Neamţ. „Mi-a zis cineva că apele de acolo sunt bune pentru reumatism, dar n-am fost niciodată. M-aş duce dacă s-ar deschide staţiunea, mai ales că şi costurile ar fi mai mici fiind aproape”, spune Maria Domnica, o pensionară ieşită la plimbare cu nepoţelul prin parc.

Se făceau tratamente în butoaie

Mulţi pietreni îşi amintesc cu plăcere despre obiceiurile din perioada în care staţiunea era funcţională. „Vara se duceau acolo sătenii din localităţile învecinate şi se cazau la localnici. Gazdele umpleau ciubere (vas mare din lemn) şi butoaie cu apă minerală, iar oamenii făceau băi să-şi întărească sistemul osos şi să le tămăduiască articulaţiile”, povesteşte profesorul Ioachim Lăbuşcă. El crede că un minim de investiţii şi o publicitate bine susţinută a locului ar da tonul dezvoltării zonei balneare. Specialiştii au apreciat că, din punctul de vedere al calităţilor terapeutice, apele minerale de Neguleşti ar fi pe locul doi în Europa, după cele din staţiunea cehă Karlovy Vary.

Apele clorosodice, magnezice şi iodurate tratează o gamă largă de afecţiuni cronice. Staţiunea are captare proprie de apă potabilă, centrală termică modernă şi spălătorie, iar baza de tratament cuprinde 15 căzi, un bazin de recuperare, patru cabinete medicale şi o sală de sport. Toate sunt însă în conservare, ultima investiţie fiind făcută în anul 1996.

Consilierii judeţeni încearcă să iasă din inerţie

Soarta staţiunii Neguleşti s-a tot dezbătut în ultimele şedinţe de Consiliu Judeţean, autoritate care administrează baza de tratament. „Avem trei variante: scoaterea la vânzare, înfiinţarea unei societăţi care să se ocupe de administrarea staţiunii sau obţinerea licenţei de exploatare a izvoarelor minerale, dar aici sunt proceduri care necesită timp”, a precizat Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ.

Pentru a-i stimula pe consilieri să ia o decizie favorabilă, şeful judeţului a convocat următoarea şedinţă de CJ la staţiunea din Neguleşti.

La ce sunt bune apele minerale

afecţiuni reumatice cronice;
afecţiuni neurologice ale aparatului locomotor;
afecţiuni ginecologice cronice;
efect antiinflamator şi antispastic în afecţiunile pulmonare;
inflamaţiile gingivale provocate de tartrul dentar sau de paradontopatii;
conjunctivite şi alergii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite