Neamţ: Portret/Mihai Trofin: Sportivul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Portret/Mihai Trofin: Sportivul pasionat de fotografie
Neamţ: Portret/Mihai Trofin: Sportivul pasionat de fotografie

Adolescentul de 1,93 metri mânuieşte la fel de bine mingea de volei şi aparatul foto. Îi place să surprindă în instantanee forfota străzii.

Mihai Trofin este elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar Economic din Piatra Neamţ, unde se pregăteşte la profilul Servicii şi speră să fie repartizat anul viitor la specializarea în turism. A început să joace volei din clasa a V-a, iar în ultimii trei ani a parcurs primele trepte competiţionale. A debutat la echipa de „speranţe“ (juniori III), cadeţi (juniori II), iar în prezent joacă în echipa de juniori I a prim-divizionarei masculine de volei municipal Piatra Neamţ.

„Sezonul acesta am dublă legitimare şi joc şi la echipa de cadeţi şi la juniori I. Anul trecut am ajuns cu echipa de cadeţi la turneul semifinal de la Buzău, dar am ratat calificarea în finală“, spune Mihai.

Fotografiază viaţa străzii

La cei 1,93 metri, juniorul speră să mai crească şi în joc, şi fizic, în înălţime, „dar nu mai mult de 2,05 metri“. „Aş vrea să ajung în lotul naţional de juniori, iar după aceea să ajung să evoluez la o echipă din Divizia A“, speră Mihai Trofin. Când nu este în sala de sport sau la cursuri, Mihai îşi dedică aproape tot timpul liber pasiunii pentru fotografie.

„Am devenit mai preocupat de anul trecut. Pozez peisaje şi, mai nou, sunt atras să fac fotografii de stradă. Îmi place să fac portrete şi să surprind expresiile cât mai naturale ale oamenilor“, spune Mihai despre hobby-ul său. Corina Mareş Dănilă, profesoara sa de desen, l-a încurajat şi i-a dat sfaturi despre tehnica fotografierii, despre încadrare şi compoziţie.

„Un alt om care m-a susţinut a fost doamna Cristina Petrariu de la cercul de fotografie al Palatului Copiilor. Anul acesta am câştigat locul I la un concurs organizat de o editură şi am ajuns în semifinale la concursul naţional de fotografie, poezie şi teatru pentru liceeni“, precizează Mihai.

Ca să-şi întreţină pasiunea şi să înveţe cât mai mult în acest domeniu, adolescentul şi-a creat site-ul fotomihai.tk, unde îşi postează lucrările şi face schimb de experienţă în spaţiul virtual cu alţi fotografi amatori. 

profil
născut. 15 ianuarie 1993, Câmpina, judeţul Prahova.
studii. Elev la Grupul Şcolar Economic din Piatra Neamţ.
familie. Are un frate.

întrebări şi răspunsuri
Nu te-ai gândit să „împaci“ cele două pasiuni şi să te orientezi spre fotografie în sălile de sport?
După părerea mea, fotografia de sport este destul de complicată şi cred că o să încerc acest gen după ce mai capăt experienţă. Trebuie să stăpâneşti foarte bine tehnica, să poţi surprinde mişcarea, expresia corpului, să anticipezi reacţiile sportivului. E tentant, dar sunt şi destul de greu de făcut astfel de poze.
Între sportul de performanţă şi arta fotografică, la care ai renunţa dacă ar trebui să alegi?
Pot să le fac pe ambele în paralel. Aş vrea să ajung să joc la o echipă de seniori din prima divizie şi să-mi deschid şi un studio foto.

ce-i place: Lui Mihai nu-i lipseşte camera foto atunci când iese la plimbare prin oraş şi-i place să surprindă peisaje şi situaţii inedite de pe străzile urbei. „Iarna îmi place să schiez şi să particip la competiţii de profil“, susţine Mihai.

ce nu-i place: Adolescentului îi displac cel mai mult situaţiile neprevăzute, atunci când munca i se năruie din diverse motive. „Nu-mi place când mi se ascunde ceva şi nici oamenii cu mai multe feţe“, subliniază sportivul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite