Spitalul Judeţean, luat drept hotel de pensionarii bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Secţia Cardiologie este supraaglomerată de pacienţi în vârstă, care insistă să fie internaţi. Medicii specialişti recomandă tuturor bolnavilor să se ferească de ger. În caz contrar, riscă să stea câte doi în pat pe secţiile spitalului.

Citiți și: Buzău: Un bătrân de 75 de ani a murit singur în frig

Atmosfera la Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean aduce de multe ori cu cea de la recepţia unei unităţi de cazare. În faţa cabinetului medicului specialist zilnic aşteaptă cel puţin trei persoane cu afecţiuni cardiace, cu bagajele făcute, insistând să rămână internate în spital, deşi afecţiunile pot fi tratate şi la domiciliu.

Cazaţi câte doi în pat

Deşi Spitalul Judeţean se confruntă cu cea mai mare criză financiară înregistrată vreodată, iar bolnavii nu primesc medicamente gratuite, numărul pacienţilor este în continuă creştere.

„Iniţial am crezut că dacă sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente singuri nu vor mai veni la spital. Dar când vin şi îi vedem şi fără posibilităţi, ne pun în faţa faptului împlinit şi strângem mână de la mână pentru a le cumpăra medicamentele necesare“, a declarat doctorul Mihai Cuciuc, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean Neamţ.

În acest moment, numărul bolnavilor de la Cardiologie depăşeşte numărul total al paturilor existente. Cu toate acestea, zilnic apar cazuri de copii care îşi aduc părinţii bătrâni la spital pentru a scăpa de o grijă în plus în viaţa de zi cu zi. „Noi încercăm să le explicăm că sunt tratamente care se pot administra la domiciliu, iar primul pas ar trebui să fie consultul la medicul de familie. Dacă ei insistă că se simt rău şi nu putem dovedi că ne mint, trebuie să le facem fişele de internare“, a adăugat doctorul Mihai Cuciuc.

În acest timp, la ora de vizită, o bătrânică din comuna nemţeană Rediu îl ruga insistent pe medic să mai poată să rămână câteva zile în spital. „Domnule doctor, sper că nu-mi faceţi externarea azi, că-s scumpe lemnele la mine acasă. Mai stau măcar până trece frigul“, spunea pensionara.

Specialiştii le solicită pacienţilor să se adreseze în primă fază medicilor de familie, pentru a reduce numărul de consultaţii, uneori de rutină. În teritoriu, situaţia confirmă atitudinea cetăţenilor care se simt în siguranţă pe patul de spital.

„Adresabilitatea pacienţilor la medicii de familie pentru controalele afecţiunilor respiratorii a scăzut în ultima săptămână.În acelaşi timp a crescut numărul raportărilor de internaţi cu afecţiuni respiratorii pe fondul altor boli cronice“, a declarat doctorul Roxana Pipirigeanu, şefa Biroului de Epidemiologie din cadrul DSP Neamţ.

Sfaturi pentru protecţie împotriva gerului

Specialiştii epidemiologi îi avertizează pe pietreni să nu iasă afară decât dacă au probleme urgente de rezolvat. Cei mai afectaţi sunt pacienţii cu boli cardiovasculare. În acelaşi timp, trebuie evitat consumul de alcool.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite