Specialistul de pe locul cinci în campania „Doctorii cu care se mândrește Piatra Neamț”: ortopedul Constantin Nanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Constantin Nanu
Dr. Constantin Nanu

„Adevărul" vă prezintă începând din 7 noiembrie poveştile finaliştilor din campania „Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamț". Constantin Nanu (55 de ani), medic ortoped la Spitalul Județean de Urgențe Neamț, ocupă locul cinci în topul realizat de „Adevărul" de Neamț.

Constantin Nanu s-a născut la Piatra Neamţ pe 17 mai 1956, dar cea mai mare parte a carierei sale se leagă de Roman, al doilea municipiu din judeţ. A ales să urmeze Medicina încă din perioada liceului, iar în 1983 a absolvit Facultatea la Iaşi unde a fost coleg cu George Bararu şi Iulius Isachi, doctori care activează în prezent în Spitalul Judeţean Neamţ. „După absolvirea Facultăţii am făcut stagiatura ca medic de familie în Cândeşti şi Bicazu Ardelean, apoi am fost medic la dispenasarul Bicaz", îşi aminteşte dr. Nanu.

Dr. Constantin Nanu

Click pe poze pentru fotogalerie

În 1990 a susţinut examenul de rezidenţiat la Timişoara, iar pregătirea de specialitate a făcut-o la Iaşi. „Prima operaţie am făcut-o la patru luni de la sosirea în clinica de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă din Iaşi. Pacientul avea o ruptură de menisc, iar intervenţia se realiza prin deschiderea genunchiului, nu ca acum, cu artroscopul, prin tehnici minim invazive. Ţin minte că seara am recitit literatura de specialitate", spune medicul.

STOP VOT! Pietrenii şi-au votat medicii cu care se mândresc

„Las problemele afară când intru în sala de operaţii"

Din 1994 până în 2005, Constantin Nanu a activat ca medic specialist la Spitalul Municipal Roman, iar din 1999 a condus secţia ortopedie a acestei unităţi. Din 2005 a revenit în oraşul natal şi de atunci activează la Spitalul Judeţean. În perioada 2005-2007 a deţinut şi funcţia de director executiv al DSP Neamţ. Tot o perioadă de doi ani (2007-2009) a fost director medical al Spitalului Judeţean.

Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamţ. Spune cine este cel mai bun medic din oraşul nostru!

Medicul ortoped are o medie de două intervenţii chirurgicale pe zi, dar în perioadele aglomerate ritmul în sala de operaţii creşte semnificativ.  „E foarte obositor pentru că operăm şi în condiţii speciale. Folosind aparate Roentgen trebuie să ne protejăm şi operăm cu şorţuri de plumb care cântăresc 25 de kilograme", spune dr. Nanu. 

Cele mai complicate operaţii nu sunt în perioada de iarnă, după ce pacienţii ajung cu oasele rupte după căzături, ci traumatismele cauzate de accidentele rutiere.  Doctorul ortoped spune că atunci când intră în sala de operaţii lasă la uşă toate problemele cotidiene. „Când  intru în sală mă rup de lumea de afară şi de problemele personale. În relaţia cu pacientul nu mă poziţionez mai sus decât el şi îi acord tot timpul respect", spune medicul.

Constantin Nanu speră ca băieţii săi care au ales aceeaşi cale a medicinei (unul este stomatolog, celălalt medic rezident la oftalmologie ) să prindă vremuri mai bune.

„Sistemul medical românesc poate fi salvat, dar numai cu măsuri radicale: cu bani şi cu multă voinţă de însănătoşire", mai spune dr. Nanu.

Miercuri, 9 noiembrie aflaţi numele şi povestea medicului clasat pe locul 4 în TOP 5 Medici cu care se mândreşte Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite