Specialistul de pe locul I în campania „Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamţ”: Sorana Iftimia, medicul care luptă pentru viaţa nou-născuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul neonatolog Sorana Iftimia
Medicul neonatolog Sorana Iftimia

Campania demarată de ziarul „Adevărul" a ajuns la final. Juriul de specialitate împreună cu cititorii au hotărât ca specialistul care merită să fie în fruntea clasamentului să fie neonatologul Anca Sorana Iftimia.

„Mi-am dorit să devin arheolog, pentru că istoria e o experienţă de viaţă din care ai numai de învăţat" spune doctorul Sorana Iftimia atunci când îşi aminteşte de anii de şcoală. Profesorii de chimie şi biologie de la liceul „Petru Rareş"  i-au deschis însă apetitul pentru medicină şi i-au conturat un alt destin profesional, deşi pasiunea pentru istorie a rămas.

A absolvit Facutatea de Pediatrie din cadrul Universităţii de Medicină din Iaşi în 1983, iar în perioada de secundariat (rezidenţiat) a fost discipolul doctorului Valerian Rusu, cel care i-a deschis calea spre disciplina neonatologie. Sorana Ifimia a început să lucreze la secţia „Nou Născuţi" a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ în 1991. „Atunci secţia avea 150 de paturi, acum sunt  44, şi din cauza natalităţii în continuă scădere. Reorganizarea secţiei prin înfiinţarea secţiei de terapie intensivă şi prematuri, singura din judeţ, a dus la scăderea dramatică a mortalităţii neonatale de la 25-30 cazuri/an în anii '90, la o medie de trei cazuri/an", spune medicul cu dublă specializare - neonatolog şi pediatru.

„Aici nu ai voie să greşeşti"

Ca şefă a secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului judeţean, Sorana Iftimia coordonează patru medici, 23 de asistente, 18 infirmiere şi un asistent social, iar atunci când trebuie să vorbească despre activitatea ei, Sorana Iftimia subliniază meritul întregii echipe. Disciplina medicală pe care o serveşte, neonatologia, asigură tranziţia în bune condiţii a copilului în primele 28 de zile după ce a fost născut. „În 90% din cazuri, această tranziţie se face normal, noi trebuie să recuperăm cât se poate de mult din cele 10% din cazuri în care apar problemele. Acest lucru se face cu respectarea protocoalelor, a standardelor de calitate şi a competenţelor".

Medicul neonatolog Sorana Iftimia

Click pe poze pentru Galeria Foto

Medicul recunoaşte că munca pe care o face o pune deseori în situaţia de a lua decizii în situaţii limită. „Atunci când familia te întreabă dacă trebuie să cheme un preot, iar peste câteva zile îl vezi pe copil ieşind sănătos din spital în braţele mamei, e singura satisfacţie. Aici nu ai voie să greşeşti, dar nu suntem dumnezei şi există şi pentru noi limite", spune dr. Iftimia.

Luptă cu viaţa pentru mamă şi copil

În urmă cu zece ani, medicul nemţean a militat pentru ca unitatea din Piatra Neamţ să devină „Spital Prieten al Copilului", un club select din care fac parte 300 de maternităţi din Europa şi 40 din ţară. „Este certificarea acordată de UNICEF că maternitatea îndeplineşte zece standarde de calitate şi îngrijire prietenoase pentru mamă şi copil", explică medicul care a devenit expert şi evaluator UNICEF.  Sorana Iftimia spune că judeţul Neamţ este singurul din ţară care are toate maternităţile „Spital Prieten al Copilului".

Demersul de a obţine certificarea de „Spital Prieten al Copilului" i-a adus în anul 2003 pe reprezentanţii UNICEF la Piatra Neamţ, şi pe cei ai publicaţiei „Elle" care au organizat un eveniment caritabil ale căror fonduri, în valoare de 33.000 de euro au ajutat la dotarea secţiei Nou Născuţi. „Regizorul Cristi Mungiu şi-a donat la acea licitaţie primul său scenariu de film, Marius Tucă un stilou şi maşina de scris, «Cârcotaşii» au donat prima înregistrare a emisiunii lor. Cu banii obţinuţi au fost mobilate zece saloane din compartimentul rooming-in (mamă-copil) şi s-au efectuat lucrări de igienizare şi amenajare a saloanelor", spune medicul neonatolog.

Clasament final

Locul 1 Dr. Sorana Iftimia, medic neonatolog

Locul 2 Dr. Iosif Koszeghi, medic chirurg

Iosif Koszeghi: „Sala de operaţii mă rupe de tot ceea ce are impact negativ asupra mea"

Locul 3 Dr. Alexandru Juncu, medic chirurg

Specialistul de pe locul III în campania „Doctorii cu care se mândreşte Piatra Neamţ": chirurgul Alexandru Juncu

Locul 4 Dr. Suzana Constantinescu, medic pediatru

Pediatrul Suzana Constantinescu: „Pe copii nu poţi să-i păcăleşti. Ei te simt!"

Locul 5 Dr. Constantin Nanu, medic ortoped

Specialistul de pe locul cinci în campania „Doctorii cu care se mândrește Piatra Neamț": ortopedul Constantin Nanu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite