Spaţiile verzi, distruse de animalele de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenții comunitari cu ochii pe orădenii care calcă iarba
Agenții comunitari cu ochii pe orădenii care calcă iarba

Sancţiunile pentru proprietarii de câini care îşi plimbă patrupedele pe lângă blocuri întârzie să apară, în timp ce poliţiştii comunitari susţin că altele sunt priorităţile. Pietrenii care au făcut curăţenia de primăvară în grădini caută soluţii pentru ca aceasta să fie menţinută.

Locatarii din strada Orhei, care au terminat igienizarea spaţiilor verzi sunt deranjaţi de mizeria lăsată de câini. Pentru a lupta cu proprietarii animalelor de companie, pietrenii au lipit afişe prin care îi roagă pe vecini să le respecte munca.

„Am făcut curat pe spaţiul verde din jurul blocului şi am pus afişe din doi în doi metri, prin care îi rugăm pe stăpânii de animale să păstreze curăţenia. În zonă avem vreo 30 de câini“, a spus Adolf Fias, membru în comitetul Asociaţiei de pe strada Orhei. Acesta a menţionat că decizia de a împânzi zona cu afişe i-a nemulţumit pe proprietarii de animale de companie. „Unul dintre vecinii care are au câine mi-a spus că nu trebuie să mă agit atât pentru că nu este pământul meu“, a completat bărbatul.

Spaţii speciale pentru câini

Dacă cei care nu au vietăţi în grijă sunt deranjaţi de mizerie, stăpânii câinilor cred că ar trebui să fie amenajate spaţii speciale pentru plimbarea animalelor şi că ar trebui să li se creeze toate condiţiile înainte să li se ceară să păstreze curăţenia.

„Eu nu am nimic împotriva măturii şi a făraşului. Nici mie nu-mi place să văd excremente peste tot, dar cred că ar fi bine dacă ar exista şi coşuri de gunoi în zonele verzi. Aşa avem şi noi unde să aruncăm pungile cu gunoi. Am vrea să se facă şi un parc unde să ne plimbăm câinii şi unde să nu deranjăm pe nimeni“, a spus Vasile Afloarei, stăpânul unui ciobănesc german. Acesta a mai menţionat că de cele mai multe ori i se reproşează că nu curăţă după câinele lui, deşi mizeria este lăsată de maidanezi. 

Fără amenzi pentru proprietari

Regulamentul privind normele de gospodărire aprobat de edili vizează sancţiuni pentru persoanele care scot la plimbare animalele şi nu strâg mizeria după acestea. Pe de alt[ parte, poliţiştii  comunitari cred că ar trebui să-i vâneze pe proprietarii de patrupede ca să-i poată sancţiona. „Prioritate au cerşetorii şi hoţii de prin oraş. În regulamentul de gospodărire al primăriei sunt specificate şi amenzile care se acordă în astfel de cazuri. Singura problemă este că trebuie să-i prindem în fapt şi până acum nu a fost tăiată nici o amendă pentru stăpânii de animale“, a declarat Dumitru Crăescu, şeful Poliţiei Comunitare Piatra Neamţ. Regulamentului privind curăţenia din oraş elaborat de edilii locali mai prevede şi faptul că sunt interzise circulaţia liberă a câinilor pe domeniul public şi privat al municipalităţii, lăsarea liberă a animalelor şi păsărilor în parcuri, grădini publice sau în zonele verzi.

Adolf Fias, pensionar: Îmi plac şi mie animalele, dar cred că trebuie să avem grijă de spaţiul verde.

Oana Cojocaru, funcţionar public: Cine stabileşte dacă mizeria este lăsată de un câine cu stăpân sau de un maidanez?

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite