Neamţ: Şomerii şcoliţi, preferaţii patronilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Şomerii şcoliţi, preferaţii patronilor
Neamţ: Şomerii şcoliţi, preferaţii patronilor

O treime din cei care s-au recalificat şi-au găsit un job nou

Persoanele înregistrate în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt instruite gratuit.

La finalul lunii iulie, 13.457 de nemţeni erau înregistraţi ca şomeri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ. Disponibilizările în masă şi concedierile i-au adus pe oameni în pragul disperării. „Am fost croitoreasă timp de 20 de ani. Acum m-au dat în şomaj tehnic şi nu ştiu ce să fac. Am două luni de când trăiesc spaima asta. Ce-aş putea să mai fac acum? De ce-aş putea să mă apuc?”, se întreabă nedumerită Mariana Postelnicu (42 de ani).


În situaţia ei mai sunt alte câteva mii de oameni. Totuşi, există şi persoane care n-au acceptat situaţia şi au urmat cursurile de recalificare organizate de AJOFM, în speranţa că-şi vor găsi un loc de muncă. „De la începutul anului au fost 717 persoane care s-au înscris la cursurile noastre. Aproape o treime dintre aceştia şi-au găsit deja un nou loc de muncă, fie prin forţe proprii, fie prin efortul depus de instituţia noastră”, a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ.

Ce pot învăţa şomerii


Absolvenţii cursurilor de recalificare pot profesa ca zidari, pietrari, tencuitori, mozaicari-faianţari, frizeri, coafori, manichiurişti, pedichiurişti, brutari sau barmani. Şomerii înregistraţi în baza de date a instituţiei beneficiază de gratuitate dacă vor să urmeze cursuri de recalificare.


Ceilalţi nemţeni care vor să se reprofileze trebuie să plătească, iar costul cursurilor este dictat de durata acestora. Cei mai mulţi dintre nemţenii care şi-au găsit un nou loc de muncă după finalizarea orelor de instruire lucrează acum în domeniul construcţiilor sau în serviciile turistice.


Am fost vânzătoare la un magazin alimentar care s-a închis. Acum m-am angajat la o pensiune din Izvorul Muntelui. Nu mi-a fost niciodată frică de muncă şi n-aş putea sta de pomană. Trebuie să câştig un ban ca să am cu ce să trăiesc”, explică ferm Lăcrămioara Buruiană (48 de ani).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite