Sezonul turistic merge în gol la Durău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nuntaşii din weekend şi copiii sunt printre puţinii oameni care mai ajung la poalele Ceahlăului în această perioadă. Vremea mohorâtă şi dezinteresul pentru atragerea turiştilor sunt principalele motive pentru care muntele pare părăsit.

Localnicii spun că nu au mai văzut soarele de după nori de la începutul lunii iunie, iar temperaturile medii care se înregistrează ziua în staţiune se încadrează între 12 şi 18 grade.


„A plouat încontinuu, iar luna trecută nu am avut niciun sfârşit de săptămână cu soare. Sus, pe munte, temperaturile au coborât chiar până la 6 grade“, a precizat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.


Concediu petrecut în hotel


Mai mult decât atât, precipitaţiile care nu au contenit şi avertizările meteorologilor pentru judeţele din nord- estul ţării i-au îndepărtat şi mai mult pe potenţialii turişti. „Mai mult de trei zile nu ai ce face la Durău. Am fost într-un weekend şi m-am uitat la televizor în cameră, iar când nu ploua făceam plimbări prin staţiune. Sus, pe munte,nu am urcat, pentru că turna cu găleata“, a povestit pietreanul Marian Dumitraşcu. El spune că pentru a petrece o săptămână în zonă ar fi cheltuit pe cazare şi masă cel puţin 1.000 de lei, dar investiţia nu rentează pentru că în staţiune nu sunt terenuri pentru sport, cluburi sau alte oportunităţi de distracţie.


Bani din nunţi şi tabere


Nici pentru agenţii economici din staţiune, începutul de sezon turistic estival nu se anunţă sub cele mai bune auspicii, de vreme ce spaţiile de cazare nu au căutare. „Credeam că anul acesta românii vor înlocui vacanţele în străinătate cu destinaţiile autohtone. Se pare că şi o minivacanţă în ţară a devenit un lux“, e de părere Ioana Vasiliu, proprietara unei pensiuni din Durău.


În lipsa unor oportunităţi de agrement, autorităţile se mulţumesc cu alaiurile de nuntaşi care încep să viziteze Durăul la sfârşit de săptămână. „Avem vreo două nunţi în seara asta. Orice ban care este lăsat în staţiune este bun pentru comunitate“, spune Costică Şchiopu, primarul comunei Ceahlău.


Edilul regretă sezonul trecut când, în aceeaşi perioadă a anului, staţiunea era asaltată de taberele de elevi şi de turiştii neafectaţi de măsurile de austeritate salarială.  „Chiar şi aşa, în Durău nu s-a făcut niciodată turism programat, cu sejururi de o săptămână, ci mai mult sporadic“, mai spune şeful salvamontiştilor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite