NEAMŢ: Şedinţele de judecată sunt suspendate timp de cinci ore, în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
NEAMŢ: Şedinţele de judecată sunt suspendate timp de cinci ore, în fiecare zi
NEAMŢ: Şedinţele de judecată sunt suspendate timp de cinci ore, în fiecare zi

Suspendarea va fi menţinută până când judecătorilor şi personalului auxiliar li se va acorda sporul de stres şi până când Ministerul Justiţiei va asigura finanţarea activităţii normale a instanţelor.

Magistraţii din judeţ au decis să suspende şedinţele de judecată în fiecare zi, între orele 9:00 şi 12:00, până la soluţionarea solicitărilor, afiliindu-se astfel protestului declanşat la nivel central. De asemenea, personalul angajat la instanţe şi făcând parte din Federaţia Sindicală Projust a decis întreruperea lucrului cu publicul între orele 12:00 şi 14:00. Astfel, durata de suspendare a şedinţelor de judecată se prelungeşte la cinci ore. Protestul magistraţilor şi personalului angajat a fost declanşat de suspendarea sporului de stres, în valoare de 50% din salariul de bază, dar este motivat de criza în care se află instanţele. „Această criză constă în lipsirea instanţelor de orice fonduri şi de orice bază materială necesară desfăşurării unei bune activităţi de judecată normală“, a declarat judecătorul Iulian Mitrofan, purtător de cuvânt al Tribunalului Neamţ.

Criză de hârtie şi de toner

Cele mai mari lipsuri resimţite de instanţele din judeţ sunt în aprovizionarea cu hârtie şi toner pentru imprimante. Judecătoria Piatra Neamţ a rămas, astăzi, fără hârtie, ceea ce face ca să nu se poată comunica sentinţele sau hotărârile către cei în drept să le primească. „Astăzi noi aproape că nu avem niciun top de hârtie pentru a lista o declaraţie în sala de judecată sau pentru a lista o hotărâre sau un alt act“, a declarat judecătorul Cătălin Mormoe, preşedintele Judecătoriei Piatra Neamţ.

Procese până la miezul nopţii

Conform judecătorilor, ordinea de zi de pe rolul instanţelor va fi parcursă în totalitatea, dar, din cauza suspendării judecării pe durata a cinci ore, unele cazuri pot fi judecate târziu în noapte, chiar până la miezul nopţii, după cum a precizat judecătorul Cătălin Mormoe.
Numeroase persoane se aflau, astăzi, 9 iulie, la arhiva Judecătoriei Piatra Neamţ, unde consultau dosare sau solicitau diverse copii după documente. Cei care nu şi-au rezolvat problemele până la ora 12, când grefierii au întrerupt activitatea, au fost foarte nemulţumiţi, pentru că nu ştiau din vreme despre închiderea arhivei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite