Se judecă pentru 200 de lei cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl unei fete cu leucemie este nemulţumit că i-a fost redusă indemnizaţia de însoţitor al unei persoane cu handicap. Nicolae Bârsan îşi îngrijeşte fetiţa de 13 ani, bolnavă de leucemie limfoblastică acută. Suma i-a fost micşorată ca urmare a curbei de sacrificiu impusă de Guvern.

Bărbatul este angajatul primăriei din 1 decembrie 2007 şi primeşte o indemnizaţie de însoţitor al fiicei sale deoarece aceasta suferă de leucemie limfoblastică acută, boală care o încadrează în categoria persoanelor cu handicap sever. Iniţial, el lua lunar 557 de lei, dar suma a fost redusă din noiembrie ca urmare a unei dispoziţii de la primărie.

În urma acestei decizii, Nicolae Bârsan a primit două luni cu aproape 100 de lei mai puţin. „Banii aceştia sunt luaţi, de fapt, de fiica mea. Ea a fost cea care m-a întrebat de ce pentru lunile noiembrie şi decembrie au fost mai puţini“, a declarat Nicolae Bârsan.

„Suntem discriminaţi“

Potrivit acestuia, copila face tratament cu citostatice şi are nevoie de o alimentaţie specială, care să includă multe fructe şi legume, pe care trebuie să le cumpere. Din acest motiv, orice diminuare a veniturilor familiei este resimţită foarte greu, mai ales dacă este vorba de 100 de lei lunar. Drept urmare, pietreanul a acţionat primăria în judecată pentru a-şi recupera banii opriţi în noiembrie şi decembrie, adică aproape 200 de lei. Juristul administraţiei locale a depus la dosar o întâmpinare în care solicită să fie respinsă ca nefondată cererea lui Nicolae Bârsan. Argumentul invocat este că dispoziţia primarului are o bază legală.

„În perioada noiembrie-decembrie 2009 s-a aplicat  măsura diminuării cu 15,5% lunar a cheltuielilor de personal cu asistenţii personali angajaţi la domiciliu pentru persoane cu handicap grav, prin reducerea programului de lucru, în conformitate cu Legea 329/2009“, este scris în întâmpinarea primăriei.

La termenul din 22 martie, judecătorii şi-au declinat competenţa şi au înaintat cazul Curţii Constituţionale, care va trebui să se pronunţe dacă reducerea indemnizaţiei de însoţitor contravine sau nu legislaţiei europene. Excepţia invocată se referă la discriminare.

„Suntem discriminaţi pentru că atunci când e vorba de bonuri de masă sau de al 13 -lea salariu nu suntem trataţi ca funcţionarii publici. Însă când a fost să ne reducă salariile, am fost incluşi la grămadă cu aceştia“, a declarat Nicolae Bârsan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite