Neamt: Scumpirea ţigărilor, fără efect printre fumători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea pietrenilor dependenţi de nicotină declară că ar renunţa la viciu doar forţaţi de problemele de sănătate.

Pentru fumătorii din Piatra Neamţ viciul se arată mai puternic decât criza financiară. Deşi în ultimele luni tutunul a fost scumpit de mai multe ori, nivelul vânzărilor arată că fumătorii pietreni nu au redus din porţia zilnică de ţigări. Ultima modificare a preţurilor la tutun a intervenit chiar la începutul acestei luni, când, indiferent de marcă, ţigările s-au scumpit cu 30 de bani.

Nu preţul face diferenţa

Pietrenii fumători nu s-au gândit să renunţe la acest viciu din cauza preţului. Pentru dependenţi, doar problemele de sănătate ar fi un motiv serios care să-i convingă. Mioara Bănescu este agent de turism şi fumează aproape două pachete pe zi spune: „O să mă las de fumat doar dacă îmi recomandă medicul sau dacă o să fac un copil. Nu renunţ pentru 30 de bani în plus la pachet".

Dependenţii de nicotină sunt mâhniţi doar atunci când fac un calcul al banilor pe care i-ar putea economisi. „Cheltuiesc peste 400 de lei lunar pe ţigări. Cred că în 14 ani de când fumez mi-aş fi putut lua trei maşini", a povestit Iulian Mehedincu, directorul unei firme de IT.

Cu toate că de patru zile tutunul a fost accizat din nou, la magazinele din oraş nu se observă nicio schimbare a numărului de persoane care cumpără ţigări.

„Unii nu ştiau că s-au scumpit, dar nu a refuzat nimeni să mai cumpere când am cerut alt preţ. Nu am văzut niciun semn de supărare", a spus Nicoleta Cojocaru, vânzătoare la o tutungerie.

Clienţii fumători aduc profit cafenelelor

În plus, la Piatra Neamţ, fumatul în locuri publice nu este interzis. Legea spaţiilor destinate dependenţilor de nicotină a făcut ca toate cafenelele din oraş să aibă afişat: „În această unitate, fumatul este permis".

Proprietarii localurilor spun că nu au avut de ales şi chiar au redimensionat cafenelele pentru a primi avizul Protecţiei Consumatorilor. „Eu am extins spaţiul cu încă şase metri pentru că pe vremurile astea nu îmi permit să pierd clienţi. La noi vin foarte mulţi tineri şi toţi fumează", a povestit Ionuţ Danciu, proprietar de
cafenea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite