Neamţ: Scheletele şi avortonii din şcoli au fost lichidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi preoţii sunt contrariaţi de acestă metodă de a scăpa de „materialul didactic”.

Ministerul Educaţiei a cerut tuturor şcolilor, printr-un ordin emis la începutul acestei luni, să distrugă prin ardere organele umane şi avortonii folosiţi drept material didactic în laboratoarele de biologie.

Decizia a semănat confuzie în rândul directorilor de şcoli. Cum în dispoziţia ministerială nu se precizează metoda de incinerare, fiecare s-a descurcat cum a putut.

La Colegiul Naţional „Roman Vodă“ din Roman, unde au fost găsite un avorton, un creier, o inimă şi un schelet, arderea s-a făcut într-un cazan metalic, după cum a precizat directoarea colegiului.

„Au fost distruse conform adresei de la Minister, prin incinerare, într-un cazan metalic, în care a fost pusă şi sodă caustică“, a precizat Daniela Suman, directorul colegiului.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au rămas stupefiaţi de această metodă şi au subliniat că resturile umane trebuiau distruse într-un incinerator medical.

Pe de altă parte, preoţii susţin că rămăşiţele omeneşti trebuiau înhumate într-un cimitir sau cel puţin să se marcheze cu o cruce locul unde a fost aruncată cenuşa.

La Suceava, inspectorul şcolar general Petru Carcalete a aflat de la reporterii „Adevărul” de existenţa ordinului ministerial. Şeful Inspectoratului a cerut un răgaz pentru a studia chestiunea, apoi a comunicat sec, prin intermediul purtătorului de cuvânt, că „s-a rezolvat”.

 „Am primit procese verbale de la şcoli şi conform acestora, toţi avortonii au fost incineraţi”, a declarat Laura Hacman, purtătoarea de cuvânt a inspectoratului, fără a putea preciza câte organe umane au fost distruse şi în ce fel.

În judeţul Botoşani, şefii IŞJ spun că au auzit de ordinul cu pricina dintr-o emisiune televizată, dar nu le-a fost comunicat oficial. În Bacău s-a procedat „ca la carte”. Cei doi embrioni umani descoperiţi prin şcolile din judeţ au fost incineraţi la morga Spitalului Judeţean. Directorii şcolilor spun că acest ordin chiar era necesar.

 „Ne-am bucurat când ni s-a cerut acest lucru. Noi aveam un embrion uman conservat de mai bine de 20 de ani şi chiar venise timpul să-l distrugem”, ne-a declarat Costică Lupu, directorul Colegiului Pedagogic din Bacău.

Şi la Iaşi, cele trei şcoli care aveau organe umane conservate în formol le-au predat unei firme specializate pentru a fi incinerate. Pentru şefii IŞJ din Vaslui şi Vrancea, lucrurile au fost simple: întrucât nu s-a descoperit nici un organ uman prin laboratoare, n-au avut ce să distrugă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite