Neamt: Salvarea, pusă degeaba pe drumuri de ipohondri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea de Primire Urgenţe este zilnic asaltată de pacienţi care ştiu că aici beneficiază gratuit de un set complet de analize medicale

Reprezentanţii sistemului sanitar nemţean se lovesc zilnic de persoane care apelează nejustificat la serviciile medicale.
Ambulanţa are parte într-o singură zi de zeci de solicitări, care ar putea fi rezolvate de medicul de familie. Cercul vicios se încheie la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde bolnavii,  asiguraţi sau nu, ştiu că au parte de tratament şi de analize gratuite.


Cheamă ambulanţa de peste drum de spital


„Nu se cunoaşte foarte bine noţiunea de urgenţă. De multe ori suntem confundaţi cu un taxi şi mai ales cu un bilet sigur de intrare în spital”, a declarat indignată Letiţia Damoc, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „Ne sună la cinci jumătate dimineaţa de la blocul de peste drum, doar ca să nu mai stea la coadă”, afirmă Cezar Cerescu, şofer pe ambulanţă. Sub motivul că îşi plătesc asigurarea de sănătate, pietrenii fac de multe ori abuz de ceea ce înseamnă pachetul de servicii la care au dreptul.

„Cele mai multe cazuri sunt greu încadrabile într-o afecţiune sau într-un tip de urgenţă pe care să-l deconteze Casa de Asigurări”, a mai adăugat doctorul Letiţia Damoc. În multe cazuri, presiunea familiei asupra medicilor este foarte mare. La Spitalul Judeţean Neamţ sunt aduse persoane cu delir sau schizofrenie, doar pentru că sunt greu de supravegheat.


Coplata, o soluţie


Cadrele medicale spun că o soluţie ar fi plata, în caz de abuz. „Ar fi bine ca fiecare asigurat să aibă contract cu CAS, să ştie exact care-i sunt drepturile. Cu 40 de maşini în tot judeţul, niciodată nu o să ajungem la timp la o solicitare”, a mai adăugat managerul Serviciului de Ambulanţă.


Şi la UPU ar putea funcţiona un sistem de plată pentru serviciile acordate inutil. „Cei care vin aici ştiu că le facem radiografii, analize la sânge, tot tacâmul. Şi tot ei sunt cei mai gălăgioşi”, a spus dr. Iliana Nicorescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite