Neamţ: Romaşcanii, cuprinşi de febra bâlciului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Romaşcanii, cuprinşi de febra bâlciului
Neamţ: Romaşcanii, cuprinşi de febra bâlciului

Comercianţii îi îmbie pe cumpărători cu haine, cărţi şi jocuri

Vecinii iarmarocului sunt deranjaţi de disconfort, iar autorităţile promit că vor muta bâlciul la marginea oraşului. 

Romaşcanii au venit în acest an la bâlciul tradiţional organizat în oraş cu aşteptări mari, dar cu buzunarele cam goale. Spre deosebire de alte ediţii ale iarmarocului, comercianţii şi ofertele i-au copleşit pe vizitatori, dar vânzările din primele zile au fost cu mult sub cele înregistrate în anii trecuţi. „Oamenii nu au serviciu şi nu au cu ce cumpăra, deşi ar vrea, cine nu ar vrea să cumpere?“, spune cu năduf Livia Tăbăcaru, unul din comercianţii care stau cu teamă că ies în pierdere.
Faţă de anii trecuţi, a crescut în schimb oferta tonetelor cu de-ale gurii: fumul de la grătare pare mai convingător decât multe din produsele comercializate la bâlci.

Ofertă de iarmaroc

Cei mai fideli cumpărători rămân tot femeile, care s-au arătat interesate de gablonţurile din mărgele strălucitoare şi fundiţele etalate pe tarabe. Articolele de îmbrăcăminte sunt de asemenea accesibile. Tricouri de toate culorile, rochii vaporoase, pantaloni cu dungi, fuste lungi şi scurte sau pălăriile de paie sunt cele mai cerute produse. „E mult mai frumos, mai bine organizat. Mie îmi place cum este aranjat“, spune pensionara Tereza Ierbiceanu.
Jucăriile de pluş, unele de mărimi gigantice, atrag privirile şi plânsetele copiilor. Alături, o superofertă la anticariat: cumperi trei cărţi, primeşti  una gratis. „Am un standard puţin mai ridicat. După ce am văzut şi-n altă parte cum e, mi se pare oribil“, e de părere profesorul Liviu Ciubotaru.

„Satul de vacanţă“ nu simte criza

Dacă produsele de târg au preţuri speciale, accesul la maşinăriile care oferă senzaţii tari costă mai mult. Cinci lei trebuie să scoată tinerii din buzunar pentru un balans de trei minute în „Ciocan“ sau în scaunele de la „Fire trip“, iar cinci minute de şofat o maşinuţă îi costă 8 lei. „Bâlciul e un pic mai animat anul acesta pentru că au apărut mai multe scule noi“, spune tânărul Vasile Moraru.
Bâlciul se va închide săptămâna viitoare, odată cu sărbătoarea Schimbării la Faţă. Plângerile vecinilor de pe strada Renaşterii, unde este amplasat bâlciul, par să-i fi convins pe edili să schimbe anul viitor locaţia, undeva la periferia oraşului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite