Revoluţia din 1989, văzută de la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rotundu păstrează fotografii din perioada în care comanda militarii din Garda Patriotică
Vasile Rotundu păstrează fotografii din perioada în care comanda militarii din Garda Patriotică

Vasile Rotundu, fost comandant al Gărzii Patriotice din oraş, rememorează evenimentele de acum 21 de ani. Pietreanul a fost responsabil, alături de cei 129 de soldaţi din subordine, de paza Palatului Telefoanelor şi a fabricii Bistriţa.

Se împlinesc 21 de ani de la Revoluţia din 1989, evenimentul care a marcat, într-un fel sau altul, existenţa tuturor românilor. Mii de oameni au participat, unii cu preţul vieţii, la cel mai important eveniment din istoria recentă a României. 

Şi la Piatra Neamţ fiecare moment al Revoluţiei a fost trăit cu aceeaşi intensitate ca în întreaga ţară, însă aici lucrurile nu au scăpat de sub control. Comandantul Gărzii Patriotice existente la acea vreme în Piatra, Vasile Rotundu, îşi aminteşte şi acum momentele premergătoare Revoluţiei de acum 21 de ani.

„S-a spus că huliganii vor să destabilizeze România“

„Am constituit garda patriotică din comuna Costişa în perioada în care mi-am desfăşurat activitatea ca primar, din 1974 până în 1980. Aveam în subordine 129 de luptători, care asigurau ordinea şi liniştea publică în comună“, spune acesta.

După 1980, revine la fostul loc de muncă, la IFET Piatra Neamţ - S.I.L. Bistriţa, care preia ulterior comanda gărzii patriotice. „Având gradul de plutonier, pe care l-am căpătat încă din armată, am fost desemnat să fac pregătire cu soldaţii care alcătuiau garda după finalizarea orelor de program. Făceam instrucţie, trageri în poligonul Văleni, sub supravegherea ofiţerilor“, îşi aminteşte Rotundu.

Din momentul în care flacăra Revoluţiei s-a aprins, gărzile patriotice din ţară au fost mobilizate. „De pe 16 decembrie, la radio şi televiziune s-a spus că un grup de huligani încearcă să destabilizeze România. Odată cu formarea Frontului Salvării Naţionale, s-a dat ordin ca gărzile să intre în acţiune“, mai spune Rotundu.

Soldaţii pe care îi avea în subordine au fost desemnaţi să asigure paza Palatului Telefoanelor, spitalului şi fabricii Bistriţa. În timp ce în ţară românii mureau, la Piatra a fost linişte.

Singurul eveniment neobisnuit s-a petrecut lângă statuia lui Ştefan cel Mare, unde un cetăţean, a cărui identitate nu este cunoscută nici astăzi, a aruncat o petardă. După condamnarea soţilor Ceauşescu, conducerea FSN a dispus încetarea activităţii gărzilor patriotice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite