Renunţă la vacanţă pentru olimpiade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii nemţeni vor participa la cinci concursuri naţionale
Elevii nemţeni vor participa la cinci concursuri naţionale

Tinerii vor sacrifica distracţiile pentru a obţine rezultate bune. Stresul elevilor va fi cu atât mai mare, cu cât Inspectoratul Şcolar le-a impus un „barem“ de premii.

În timp ce şcolarii nemţeni vor profita de întâlnirile cu prietenii şi distracţiile din oraş în vacanţa dintre semestre, lotul olimpicilor judeţului va participa săptămâna viitoare la competiţiile naţionale.

După ce rezultatele mici la proba digitală a Bacalaureatului au situat judeţul sub media pe ţară, olimpicii din Neamţ au o misiune grea de îndeplinit. Aceasta deoarece inspectorii şcolari s-au gândit să-i „mobilizeze“ pe elevii buni să aducă acasă cât mai multe premii.

Olimpicii la fizică, cei mai stresaţi

Cea mai dificilă sarcină o are lotul elevilor care vor reprezenta judeţul la Constanţa, între 31 ianuarie şi 5 februarie, la concursul naţional de fizică. Cei 18 copii din clasele a VII-a şi a XII-a trebuie să se întoarcă de pe malul mării cu cel puţin trei menţiuni şi un premiu.

Totuşi, dascălii spun că elevii au şanse mici să realizeze „baremul“ impus de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Neamţ, fiindcă în judeţ nu există un centru de excelenţă, unde copiii să se poată pregăti corespunzător pentru olimpiade. „În judeţ nu a funcţionat până acum un centru de excelenţă care să pregătească elevii la un nivel înalt. Copiii care pleacă acum la olimpiade se prezintă numai cu bagajul de cunoştinţe acumulat la cursuri“, a declarat profesorul Luminiţa Vârlan, inspector şcolar general la IŞJ Neamţ.

Ceva mai realişti, profesorii din unităţile şcolare evită să pună presiune pe umerii elevilor. „Cu toate că elevii noştri sunt foarte buni şi s-au remarcat în toată ţara, este din ce în ce mai greu să obţinem aceste premii. La olimpiada de fizică vor participa 700 de tineri din toată ţara, care studiază în centre de excelenţă şi care se pregătesc intensiv pe un anume obiect, printre care şi fizica“, a declarat Mihai Obreja, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ.

Nici cei şapte liceeni care vor merge la Piteşti, la olimpiada de chimie, nu scapă de responsabilităţi. „Trebuie să se întoarcă cu trei menţiuni“, a adăugat profesorul Luminiţa Vârlan. Astfel, vacanţa intersemestrială va fi o perioadă foarte stresantă pentru cei 38 de copii care au plecat deja spre oraşele gazdă ale olimpiadelor naţionale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite