Neamţ: Portret/Gelu Crăcană: Suporterul care a intrat în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul şi-a pus la intrarea în casă o plăcuţă inscripţionată: „Fan Ceahlăul“. A cusut cel mai mare tricou din lume, dedicat jucătorului Florin Axinia.

Până la 18 ani a crescut la casa de copii. La majorat a trebuit să părăsească orfelinatul. Din acel moment s-a concentrat întrutotul în a-şi finaliza studiile.


Gelu Crăcană-adolescentul se întreţinea muncind cu ziua în gospodăriile oamenilor, învăţa şi, în acelaşi timp, participa la cursurile de dans ale Şcolii Populare de Artă. „Încet, încet am reuşit să intru în ritmul unei vieţi de om normal“, povesteşte pietreanul.


Forţat de vicisitudinile vieţii, Gelu Crăcană s-a calificat în meserii precum sudor, fasonator cherestea, tâmplar, mecanic universal sau şofer profesionist.


„Ştiam să ridic moralul“


Îşi aminteşte că în 1985 a asistat pentru prima dată la un meci al echipei FC Ceahlăul. La scurt timp, s-a apropiat de oamenii din „curtea“ formaţiei şi de jucători. „Ştiam să ridic moralul şi să fac atmosferă la echipă“, spune suporterul. De la lucrător în industria lemnului a ajuns magazioner al clubului. Mai mult, pentru ataşamentul faţă de fotbalul local, Gelu Crăcană a fost numit în 2007 ofiţerul de presă al formaţiei nemţene.


Pasiune dusă la extrem


De altfel, încă din 1992 pietreanul strânge toate articolelele referitoare la echipa sa favorită care au apărut în presa locală şi naţională. Pasiunea dusă la extrem l-a făcut pe Gelu să-şi vopsească balconul în culorile clubului, galben şi negru.
În plus, şi-a tapetat toţi pereţii casei cu fotografii şi tricouri ale jucătorilor de la Ceahlăul Piatra Neamţ. „Am «mituit» familia şi mi-am «cumpărat» spaţiul de pe pereţi metru cu metru pentru pasiunea mea“, explică Crăcană.


Pietreanul a intrat în 2005 în Cartea Recordurilor, după ce a realizat un tricou de 500 de metri pătraţi dedicat jucătorului Florin Axinia. „Clubul nu a reuşit să-i organizeze acestui jucător retragerea, aşa că am vrut să-i fac eu această surpriză. Am cusut la tricoul acesta împreună cu soţia mea“, adaugă suporterul.


În 2010, Gelu Crăcană vrea să mai doboare un record. „Îmi doresc să îmbrac tot terenul de fotbal în fotografii cu echipa de aur a clubului. Am nevoie de 16.000 de fotografii în format A4, iar până acum am strâns peste 6.000 de poze“, spune pietreanul. Suporterul a scris şi o carte: „Fotbal Club Ceahlăul, 90 de ani de la înfiinţare“, împreună cu ziaristul Marius Mihăilă. 

Întrebări şi răspunsuri
Este adevărat că aţi cumpărat acţiuni la Clubul Ceahlăul?
Da, aşa este. În 2006 am văzut în ziar un anunţ că Ceahlăul scoate acţiuni la vânzare. Astăzi deţin 1.360 de acţiuni, ceea ce înseamnă foarte puţin, respectiv 1,36% din acţiunile clubului. Le-am cumpărat pentru că eram curios să văd ce se discută la şedinţe.


Care a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa de suporter?
Atunci când am reuşit să promovăm prima dată. Am făcut un steag mare şi am alergat tot stadionul cu el. La finalul meciului, am dezbrăcat jucătorii şi le-am luat tricourile şi ghetele pentru că le voiam amintire. Am sărbătorit în centru. 

Ce-i place
Gelu Crăcană iubeşte viaţa şi-i place să o trăiască la maxim. „Nu sunt un strângător, dar nici nu trăiesc de pe-o zi pe alta. Cel mai mult îmi place fotbalul“, spune suporterul galben-negrilor. În tinereţe, pietreanul a fost dansator şi balerin. Recunoaşte că dansează şi acum, însă numai la petreceri.

Ce nu-i place
Detestă ploaia şi vremea mohorâtă. „Nu-mi place când nu sunt alături de prieteni şi nu vreau să-mi aduc aminte de copilărie“, completează Crăcană. Pietreanul a crescut de la vârsta de doi ani, când a rămas fără părinţi, la casa de copii.

Profil
Născut. 27 decembrie 1955, Piatra Neamţ.
Studii. Liceul cu Program Sportiv, Piatra Neamţ.
Familie. Căsătorit, are un băiat şi o fată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite