Recoltă de bureţi în grădinile din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câteva săptămâni de ploaie, ciupercile au invadat curţile caselor şi spaţiile verzi din Piatra Neamţ. Primii au apărut bureţii de rouă, încă de la începutul lunii mai, însă acum se găsesc din abundenţă şi ciupercile de cioată sau păstrăvul de cireş.

Pietreanul Eugen Mihăilă a fost surprins de „recolta“ timpurie din grădina casei sale aflată pe strada 1 Decembrie.


„Ciupercile ascund multe pericole“


„Am fost în livadă să culeg câteva flori de bujor şi m-am întors în casă cu două găletuşe de bureţi. Sunt comestibile şi le voi găti“, a povestit Eugen. Acesta a mai spus că tocmai mâncase păstrăv de cireş, pe care îl culesese de la marginea oraşului.


Specialiştii atrag atenţia că unele specii de ciuperci sunt toxice. „Ciupercile ascund multe pericole, iar cei care le culeg pentru consumul propriu trebuie să le cunoască foarte bine“, spune farmacistul toxicolog Dumitru Nastasă. Acesta este motivul pentru care comercializarea ciupercilor din flora spontană este interzisă în pieţele din ţară, de mai mulţi ani.


Este recomandat de asemenea ca bureţii să fie consumaţi cât sunt proaspeţi. „Ciupercile trebuie prelucrate în aceeaşi zi în care au fost culese pentru că au o compoziţie asemănătoare cărnii şi se alterează repede. Patru kilograme de ciuperci echivalează cu un kilogram de carne, elementul comun fiind proteina“, explică farmacistul. Acesta mai spune că, chiar dacă sunt comestibile, ciupercile trebuie consumate cu precauţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite