Neamţ: Reabilitarea termică, la mâna vecinilor de scară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Reabilitarea termică, la mâna vecinilor de scară
Neamţ: Reabilitarea termică, la mâna vecinilor de scară

Izolarea este suportată de Primărie doar dacă proprietarii acceptă şi mansardarea

Din cauza disconfortului creat la construirea altor locuinţe pe bloc, locatarii de la ultimul etaj ezită să-şi dea acordul pentru începerea lucrărilor.

Costurile reabilitării termice a blocurilor din oraş ar putea fi luate de pe umerii locatarilor printr-un proiect de hotărâre care va fi dezbătut mâine în Consiliul Local. Edilii propun ca partea de finanţare care revenea proprietarilor de locuinţe pentru izolarea termică să fie suportată tot de la bugetul local. Conform legislaţiei, în cazul blocurilor incluse în programul de reabilitare termică, 50% din costuri sunt susţinute de la bugetul central, 30% de primării şi diferenţa de proprietarii de locuinţe.


Locatarii au întâietate la cumpărarea mansardelor


Singura condiţie pentru acordarea gratuităţii este ca majoritatea proprietarilor din imobil, inclusiv locatarii de la ultimul etaj, să fie de acord cu mansardarea clădirii. „În ciuda deranjului temporar, proprietarii au de câştigat pentru că vor locui într-un bloc izolat termic şi vor avea şi prioritate la cumpărarea spaţiilor care rezultă prin mansardare“, spune Dragoş Chitic, viceprimarul din Piatra Neamţ.

Decizia autorităţilor locale ar face ca o familie care locuieşte într-un bloc cuprins în programul de reabilitare să fie scutită de povara unei cheltuieli estimată în jurul a 1.000 de euro. Condiţia ca toţi locatarii de la ultimul nivel al blocului să accepte mansardarea pare să fie însă cel mai greu de îndeplinit.


În proporţie de 90% eu cred că această măsură va rămâne doar pe hârtie, pentru că cei de la ultimul etaj sunt reticenţi. Vor zice că e zgomot, că nu se pretează blocul la mansardare şi vor invoca tot felul de motive să nu se facă aceasta“, spune Vasile Leonte, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Piatra Neamţ.


Podurile, motiv de refuz pentru mansardare


Desfiinţarea podurilor de pe blocuri constituie un alt motiv pentru care măsura mansardării este greu de pus în practică.
Moştenite dintr-o perioadă în care se construia fără autorizaţie, multe din aceste spaţii au devenit proprietate a locatarilor de la ultimele etaje, iar mulţi dintre aceştia le ţin sub lacăt. „O seamă au făcut acoperişuri pe bloc din banii lor, iar în poduri şi-au creat chiar şi condiţii de locuit. Eu chiar am chemat Primăria să facă verificări“, spune Gelu Crăcană, preşedinte la Asociaţia 84 din Precista.

Situaţia mansardelor în Piatra Neamţ


1 bloc (F8, Bulevardul Traian) – lucrări finalizate;
33 de blocuri – lucrări în diferite stadii de execuţie;
10 blocuri – în faza de semnare a contractelor;
21 de blocuri – figurează pe lista înaintată spre aprobare la Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite