Răscoală împotriva ocupaţiei ruseşti din timpul Regulamentelor Organice, comemorată la Săbăoani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia care a fost dezvelită şi sfinţită astăzi în centrul satului nemţean îi pomeneşte pe toţi cei 40 de ţărani morţi în timpul confruntărilor din aprilie 1831, în care 500 de cavalerişti şi 1.000 de infanterişti ruşi au comis un adevărat masacru în mulţimea încercuită.

Împlinirea a 180 de ani de la răscoala de la Săbăoani a fost comemorată, astăzi, prin dezvelirea şi sfinţirea monumentului statuar ridicat în centrul satului de către sculptorul Florin Zaharescu.

Răscoala împotriva ocupaţiei ruseşti din timpul Regulamentelor Organice a izbucnit atunci când ţăranii au fost obligaţi să îşi dea copii la oaste şi la ea au participat locuitori ai comunităţilor catolice din nordul Romanului. „Fiind înşelaţi şi batjocoriţi în repetate rânduri de către ruşi, sătenii nu au avut încredere în promisiunile că fii lor nu vor fi duşi în Rusia. Confruntarea armată a avut loc pe 24 aprilie 1831 în cimitirul din jurul bisericii şi chiar în biserica din Săbăoani. Dispunând de o netă superioritate, trupele ruseşti, formate din 500 cavalerişti şi 1000 infanterişti, au organizat un adevărat masacru în mulţimea încercuită. Astfel  după 20 minute de confruntare, au căzut pe  locul de luptă 31 morţi, iar în următoarele zile au mai murit încă 9 dintre răniţi“, a precizat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Printre cei pomeniţi pentru că au căzut în sângeroasa confruntare se află tineri cu vârsta de 16 sau 17 ani, dar şi mai vârstnici, de 60 de ani. „Răscoala de la Săbăoani a fost, se pare, singura ridicare a maselor din Moldova împotriva ocupaţiei ruseşti din timpul Regulamentelor Organice. Ea a avut însă un caracter local şi nu a influenţat situaţia la nivelul întregului stat“, a declarat istoricul Radu Gheorghe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite