Radarele „invizibile“, ţinute în trafic pe post de sperietori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii de la Rutieră încă studiază modul în care ar trebui folosite cele zece radare distribuite în judeţ
Agenţii de la Rutieră încă studiază modul în care ar trebui folosite cele zece radare distribuite în judeţ

Noua tehnologie de surprindere a şoferilor grăbiţi este încă studiată de agenţii de la Rutieră. Până la mijlocul lunii, măsurătorile înregistrate de radarele „invizibile“ vor fi contorizate doar în puncte de penalizare. 

Cele zece radare de ultimă generaţie care au ajuns la Neamţ la sfârşitul lunii martie sunt încă obiect de studiu pentru agenţii de la Rutieră. Chiar dacă nu au început să fie aplicate amenzi şoferilor care depăşesc limita legală de viteză, noile radare sunt adevărate sperietori pentru conducătorii auto care le întâlnesc pe traseu.

„Mergeam spre Bacău şi am zărit maşina Poliţiei Rutiere, un Logan din acesta nou. Instinctiv am pus piciorul pe frână, deşi nu aveam cine ştie ce viteză“, a povestit pietreanul Dumitru Lecuşescu.

Puncte da, amenzi ba

Dacă radarele „fantomă“ încă nu atentează la buzunarul şoferilor care rulează cu viteză pe drumurile din Neamţ, aceştia ar trebui să fie totuşi precauţi atunci când apasă pedala de acceleraţie.

„Sâmbătă am fost tras pe dreapta de agenţii cu radarul nou. Aveam 74 de kilometri la oră în localitate şi am primit avertisment şi mi s-au luat şase puncte. Dacă era să mă sancţioneze îmi dădeau şi o amendă de 360 de lei“, a spus pietreanul Florin V. Practic, în acest moment, şoferii vitezomani prinşi de un radar „invizibil“ sunt doar avertizaţi, nu şi amendaţi, şi asta pentru că agenţii de circulaţie nu sunt încă instruiţi. 
Poliţiştii se şcolesc

Agenţii de la Rutieră susţin că şoferii care reduc viteza după ce au intrat în raza de acţiune a radarelor moderne nu au nicio şansă de a scăpa nesancţionaţi.

Cu toate acestea, amenzile vor fi aplicate după 15 aprilie. „Vom da amenzi de săptămâna viitoare. Până atunci, colegii de la Rutieră învaţă de la un formator cum să folosească noile radare. Acesta a făcut cursuri speciale la Bucureşti şi acum le arată şi celorlalţi poliţişti cum să opereze cu aparatele primite la Neamţ“, a explicat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene. De altfel, în ultima săptămână, au fost aplicate foarte puţine sancţiuni pentru viteză excesivă. Practic, din cele aproape 200 de amenzi date de poliţiştii de la Rutieră, doar 26 au fost motivate de depăşirea limitei legale a vitezei. Mai mult, toate amenzile aplicate vitezomanilor au fost date în baza măsurătorilor făcute cu cele şase aparate radar clasice din dotarea Poliţiei Neamţ.

Potrivit poliţiştilor, în ultima perioadă conducătorii auto au comis şase infracţiuni şi 194 de contravenţii, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 11.640 de lei.

„Duminică şi luni, în primele două zile de sărbători, nu s-au constatat contravenţii legate de viteză. S-au aplicat însă 24 de amenzi pentru lipsa centurii de siguranţă, 10 pentru oprirea în loc interzis şi 2 pentru că şoferii vorbeau la telefon“, a mai spus ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.   

Funcţiile noilor dispozitive
Noile radare vor putea descoperi vitezomanii de la o distanţă de peste un kilometru, chiar şi pe timpul nopţii. Poliţiştii spun că procesele-verbale vor putea fi contestate mai greu deoarece aparatele au încorporate un GPS care arată cu precizie locul în care a fost încălcată legea. Camera video a dispozitivului „invizibil“ funcţionează tot timpul, fără să emită unde radar. De aceea, radarul devine imposibil de depistat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite