Neamt: Pubele vandalizate de „gospodari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamt: Pubele vandalizate de „gospodari“
Neamt: Pubele vandalizate de „gospodari“

Oamenii legii susţin că au dat zeci de amenzi pentru depozitarea incorectă a deşeurilor în diverse zone din oraş.

Pubelele în care trebuie să-şi depoziteze pietrenii deşeurile menajere sunt vizitate zilnic de gunoieri de ocazie. Oficialii operatorului de salubritate din oraş spun că este vorba de locuitori din zonele periferice ale oraşului, care ţin animale la curte şi care răscolesc prin gunoaiele depuse selectiv în căutare de mâncare pentru patrupede.

„Această situaţie creează în primul rând un disconfort. Atunci când răscolesc gunoaiele e posibil să facă şi mizerie în jurul pubelelor", spune Ionel Ploaie, directorul general al societăţii Brantner Piatra Neamţ. Reprezentanţii pietrenilor vorbesc despre un adevărat fenomen, care tinde să ia amploare de la o zi la alta.

„Vin hoarde întregi organizate – unii dimineaţa, alţii seara – care scot deşeurile din pubele, îşi iau ce le trebuie şi pleacă lăsând mizerie", declară Vasile Leonte, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Piatra Neamţ.

Gunoierii de ocazie, amendaţi pe capete

Pietrenii care sunt deranjaţi de asaltul gunoierilor neautorizaţi aşteaptă sprijin din partea agenţilor Poliţiei Comunitare. „Dacă tot patrulează prin cartiere, să-i prindă pe boschetarii care răscolesc gunoaiele", cere pietreanul Ion Panait. Alţi locuitori spun că ar rezolva singuri problema, numai că le este teamă. „Eu îi mai văde pe geam cum caută prin gunoaie şi strig după ei, dar recunosc că mi-e şi frică la cât de fioros arată unii", mai spune Vasile Leonte.

Oamenii legii susţin că îşi fac treaba. „Luna trecută am amendat 63 de cetăţeni care nu depozitau corect deşeurile în pubele. Patru sau cinci sancţiuni au fost date tocmai acestor gunoieri, dar niciunul nu plăteşte", menţionează Ioan Sârghie, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare.

Vandalii produc pagube operatorului ecologic

Sistemul introdus în Piatra Neamţ în urmă cu trei ani se bazează pe principiul colectării selective şi reciclării deşeurilor de la populaţie.

În oraş sunt amplasate platforme cu patru tipuri de pubele, în care pietrenii trebuie să depoziteze deşeurile organice, reziduale, hârtie/carton şi sticlă/plastic. „Aceste persoane ne produc pagube prin deteriorarea pubelelor sau spargerea lacătelor care închid ţarcurile cu pubele. În plus, suntem privaţi şi de materialul care ar trebui să ajungă la noi să-l reciclăm", mai spune directorul Brantner.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite