Protest spontan la spital pentru tichetele de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii medicali ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ cer să intre în grevă generală, dacă nu primesc tichetele de masă. Ei şi-au exprimat nemulţumiri şi în legătură cu condiţiile dificile de realizare a unui act medical de calitate.

Circa 200 de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ au protestat spontan în faţa pavilionului vechi, dimineaţă, în jurul orei 10.00, cerând să li se dea tichetele de masă pe care nu le-au primit de două săptămâni. Activitatea medicală nu a fost întreruptă, pentru că la protest au participat multe persoane aflate în timpul liber. „Vrem să se respecte contractul colectiv de muncă, care este prelungit până în luna decembrie 2011, în care sunt prevăzute bonurile de masă, sporurile salariale şi salariile integrale. Acestea nu pot fi anulate decât cu acordul persoanei angajate, printr-un act adiţional“, a declarat Ana Angela Tofan, liderul Sindicatului Sanitas din cadrul Spitalului Judeţean.

Astfel de proteste au fost anunţate pentru fiecare zi, până ce sindicaliştii vor intra în grevă generală, după cum şi-au exprimat dorinţa asistenţii medicali astăzi. „Noi, ca lideri de sindicate, la nivel judeţean şi de spital, nu putem acţiona decât legal. Membii de sindicat ne-au anunţat că vor să facă grevă generală, iar noi am demarat procedura impusă de cadrul legislativ“, a mai spus Ana Angela Tofan.

Câţiva medici s-au solidarizat şi ei cu asistenţii şi au fost prezenţi în mijlocul protestatarilor. Puiu Sârbu, preşedintele organizaţiei profesionale Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Neamţ, consideră că nu se poate face un act medical de calitate cu „burta goală“. „Am participat la această grevă din solidaritate şi din nevoia de a susţine revendicările colegilor mei, pentru că este foarte greu să mă duc să le cer să se pregătească continuu, să fie interesaţi să ofere calitate, servicii de înaltă ţinută profesională când nu li se respectă drepturile legale. Cu burta goală şi având grija zilei de mâine, aceşti oameni nu pot oferi calitate“, a declarat Puiu Sârbu.

Iniţiat de anularea acordării tichetelor de masă, protestul a exprimat şi alte nemulţumiri ale asistenţilor medicali. „Nu este posibil să fie doar un singur asistent la şapte paturi în Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. Au plecat foarte mulţi asistenţi, nu s-au mai făcut angajări, ci restructurări şi ne descurcăm aşa. Problema e foarte gravă când vin pacienţi din sala de operaţie. Ce face un singur asistent când vin pacienţi operaţi de la chirurgie infantilă, chirurgie, urologie, ortopedie. Pot fi 20 de pacienţi care vin, pleacă într-o singură tură“, a spus Marian Feraru, asistent în Secţia ATI.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite