Profesorul de pe locul V: Magdalena Anechitei, dascălul recompensat cu premiul de onoare în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de limba și literatura română de la Colegiul Național „Roman Vodă" are 37 de ani de activitate didactică. A condus o grupă de elevi care a cucerit lauri la Festivalul European al lecturii tinerilor din Franța, iar anul trecut a lansat un ghid de comunicare, oratorie şi retorică.

La o vârstă fragedă Magdalena Anechitei visa să ajungă medic sau cosmonaut, fiind fascinată de călătoriile galactice din cărţile S.F. "În timp însă, aprecierea faţă de profesorii mei m-au îndreptat către acest drum profesional pe care îl consider în fapt vocaţie", spune Magdalena Anechitei.

Profesorul de limba şi literatura română mărturiseşte că păstrează legătura cu elevii cărora le-a călăuzit paşii. "În fiecare an, la 15 septembrie, mă vizitează foşti elevi. O felicitare de Crăciun de la o fostă elevă din Germania, un suvenir de la Ierusalim trimis de o altă fostă elevă împreună cu un gând frumos, sunt dovezi ale unei legături pe care timpul nu a reuşit să o macine".

image

A câştigat premiul de onoare la Festivalul European al lecturii tinerilor

În 37 de ani de activitate didactică, Magdalena Anechitei s-a implicat în foarte multe activităţi extraşcolare. Dincolo de ceea ce se vedea pe scenă se consumau multe ore de repetiţie. "Uneori oboseala şi frustarea erau tensiuni pe care le depăşeam cu umor", susţine profesorul.

La invitaţia unui alt profesor, Magdalena Anechitei a participat împreună cu un grup de elevi la Festivalul European al lecturii tinerilor ( FELJEU) din La Rochelle, Franţa, unde a obţinut premiul de onoare. "Recunosc că mi-a rămas în suflet perioada în care am pregătit şi realizat filmul <<Paradisul cărţilor>>. Colectivul a fost inventiv şi inteligent, neobosit în dorinţa de a finaliza proiectul. Le mulţumesc elevilor pentru acest dar de suflet şi Corneliei Jora, bibliotecarul şcolii noastre, pentru că prin dăruirea ei ne-a inspirat scenariul filmului".

Sacrificii pentru educaţie

În prima parte a activităţii sale didactice, Magdalena Anechitei a predat la Liceul „Ion Ionescu de la Brad" din Horia. O mare parte a elevilor de atunci erau tineri din mediul rural care voiau să devină medici veterinari, ingineri horticultori sau agronomi. "Printre ei se aflau şi adolescenţi care proveneau de la şcoli vitregite de lipsa cadrelor didactice calificate. Intrau cu media 1,25 în liceu şi noi trebuia să-i pregătim pentru o cultură generală decentă şi note de trecere pentru obţinerea diplomei de bacalaureat. Ca tânără profesoară a trebuit să mă documentez foarte serios, să găsesc metodele potrivite pentru a-i ajuta pe "cei din urmă" să-şi depăşească condiţia".

În acea perioadă, pe jos sau în tractoare neamenajate pentru transportul de persoane participa cu elevii la strângerea recoltei. "Ne-a prins ploaia pe câmp, ninsoarea. De câteva ori am venit cu elevii pe jos 6 kilometri pe viscol până la Roman, fiindcă autobuzele nu circulau. Îmi aduc aminte de un elev care, în plină ninsoare, urcat pe o movilă de sfeclă, cânta de sub geaca subţire:<<Oh! Nu mai pot de cald, unde să mă ascund, unde să mă scald?!>>".

Pe 30 septembrie 2011, Magdalena Anechitei a lansat un ghid de comunicare, oratorie şi retorică. "O colegă m-a întrebat dacă nu am vreo lucrare despre oratorie. Am căutat la biblioteci şi nu am găsit prea multe materiale. Asta m-a îndârjit, am considerat că este necesar acest ghid".

De-a lungul timpului, elevele pregătite de Magdalena Anechitei s-au remarcat la concursuri şi olimpiade şcolare. "Sunt recunoscătoare pentru bucuria pe care o împărtăşesc cu elevele mele care au obţinut premii. Printre ele se numără Sandra  Pătrăuceanu care a primit premiul I individual la Festivalul European al lecturii tinerilor, din Franţa şi  Eliza Martin care a adus Romanului şi şcolii noastre un premiu III şi două premii speciale la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română".

A ajuns profesor la liceul unde a învăţat

Magdalena Dinela Anechitei s-a născut la sfârşitul lunii mai, în anul 1952. A urmat cursurile liceale la Colegiul Naţional "Roman- Vodă"  din Roman. După 15 ani petrecuţi la Liceul Ion Ionescu de la Brad ca profesor de limba şi literatura română, a predat doi ani la Seminarul Teologic "Sfântul Gheorghe", concomitent cu "Roman- Vodă". În prezent este profesor la Colegiul Naţional "Roman- Vodă". Este căsătorită şi are doi băieţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite