Primii clienţi pentru paşapoartele cu cip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini pietreni s-au lăsat amprentaţi pentru noul paşaport
Puţini pietreni s-au lăsat amprentaţi pentru noul paşaport

„Adevărul de Seară“ continuă retrospectiva anului 2009. Tot în luna lui brumar, jucătorii echipei de fotbal Cimentul Bicaz au văzut moartea cu ochii, în urma unui accident rutier.

Penultima luna a anului trecut a fost marcată de apariţia primelor cazuri de gripă porcină în judeţ. Pe 7 noiembrie, Institutul Cantacuzino a confirmat pătrunderea virusului A H1N1 în mediul şcolar.

Prima pacientă cu gripa nouă a fost o elevă de la Liceul „Gheorghe Asachi“. În cursul lunii au mai apărut astfel de situaţii la şcoala din comuna Ghindăoani şi la alte unităţi de învăţământ din judeţ. Un prim efect a fost anularea excursiilor şcolare, ca urmare a recomandărilor pe care le-a transmis Inspectoratul Şcolar către directorii unităţilor.

15 noiembrie va rămâne o zi de neuitat pe viaţă pentru fotbaliştii echipei divizionarei judeţene Cimentul. Aceştia pot spune că atunci s-au născut a doua oară. Pe drumul de întoarcere acasă spre Bicaz, microbuzul în care se aflau cei 11 jucători a plonjat în albia Bistriţei, în dreptul satului Frumosu.

„Maşina a intrat în balans, nu a mai putut fi redresată şi am căzut în râu după ce am rupt un parapet şi un pom“, povestea, încă şocat de eveniment Alexandru Brotnei, unul dintre jucătorii care s-au aflat în microbuz. 9 din cei 11 pasageri au fost răniţi, dar accidentul nu s-a soldat cu morţi.
Începând cu data de 25 noiembrie, nemţenii au putut solicita noile tipuri de paşapoarte electronice. Documentele au stârnit vreme de câteva luni o controversă naţională după ce, tot de la Neamţ, stareţul Iustin de la Petru Vodă lansa un apel împotriva „biometricelor“.

În prima zi de primire a dosarelor, majoritatea cererilor au fost pentru paşapoarte simple temporare, doar 10 din 41 de solicitări fiind pentru documentul cu cip. „Paşapoartele temporare simple au regim de urgenţă şi de aceea cred că au fost mai multe cereri“, explica atunci Constantin Roman, şeful Serviciului Paşapoarte.   

Edili încercaţi de moarte

La începutul lui noiembrie, comunitatea din Bicazul-Ardelean şi-a condus primarul pe ultimul drum. La doar 40 de ani, Gheorghe Ţepeş-Bobescu a încetat din viaţă, răpus de o boală necruţătoare. Atribuţiile sale administrative au fost preluate de viceprimarul Nicolae Moldovan. În cursul acestei luni, Guvernul va fixa data alegerilor locale parţiale pentru desemnarea unui nou primar.

Un alt edil nemţean a fost la un pas de moarte în urma unui grav accident petrecut pe 26 noiembrie. Octavian Duminică, primarul comunei Trifeşti, a scăpat teafăr dintr-un carambol în care au fost implicate trei maşini pe Drumul European E85, între Horia şi Secuienii Noi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite