Primari cercetaţi pentru neglijenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul de la Tupilaţi se află într-o vizibilă stare de degradare
Conacul de la Tupilaţi se află într-o vizibilă stare de degradare

În urma cercetărilor, poliţiştii vor propune trimiterea în judecată a aleşilor locali sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu.

Cei doi edili aleşi după 1989 în comuna Tupilaţi ar putea fi traşi la răspundere pentru că nu au intervenit la refacerea monumentului istoric. Poliţiştii au încheiat cercetarea penală referitoare la degradarea conacului Catargi din Tupilaţi, monument istoric de la începutul secolului al XIX-lea. Aceştia au întocmit referatul prin care propun trimiterea în judecată a fostului primar Gheorghe Bobuş şi a actualului edil, Petru Gherghel.

„Două persoane au fost cercetate penal sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu, pentru că nu au luat măsurile necesare pentru a stopa degradarea monumentului istoric conacul Catargi“, au declarat surse din cadrul anchetei. Referatul poliţiştilor va ajunge la procurorul de caz, care va decide dacă edilii vor fi trimişi în judecată sau se va dispune scoaterea lor de sub urmărire penală.


Edilii se spală pe mâini


Atât actualul primar, Petru Gherghel, cât şi cel care a ocupat această funcţie în perioada 1989-2000, Gheorghe Bobu, se consideră nevinovaţi şi susţin că nu au avut fondurile necesare pentru întreţinerea clădirii. „Administraţia locală nu a avut niciun fel de posibilităţi financiare, proprii sau de la Ministerul Culturii, cu care să asigure întreţinerea conacului. Numai dacă ar fi existat resurse s-ar fi putut spune că ar fi fost şi rea credinţă“, a afirmat primarul Petru Gherghel.


Reprezentanţii moştenitorilor cred că nu cei doi primari poartă cea mai mare răspundere pentru starea de ruină în care a ajuns conacul, ci mai ales cei care au refuzat retrocedarea imediat după ce a fost făcută solicitarea. „Consider că vinovaţi nu sunt cei doi primari, cât mai ales prefecţii care s-au perindat şi judecătorii“, a spus Dumitru Sluşer, procurator principal al Gabrielei Dricu şi al Georgetei Dana Chifu, moştenitoarele conacului. Conform acestuia, prefecţii s-au ferit să reconstituie dreptul de proprietate, invocând absenţa unor documente, iar judecătorii nu au ţinut seama că preluarea conacului de către comunişti s-a făcut pe baza unui simplu proces-verbal.


„Abia în septembrie 2008 conacul a fost retrocedat pe baza unui simplu proces-verbal, aşa cum a fost luat în 1949“, a mai declarat procuratorul Sluş er, care speră ca cineva să plătească pentru tergiversări.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite