Portret / Silviu Vasiliu: Scrie istoria cu balonul oval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat rugby la Piatra Neamţ şi s-a afirmat la Universitatea Cluj Napoca. După un sezon în Italia, a revenit în ţară să-şi continuie ascensiunea la naţională.

Silviu a început să practice rugby la vârsta de 14 ani, când a auzit de la copiii din cartier că în ştrand se încing aproape zilnic jocuri cu balonul oval.


„Se ducea vestea în cartierul Precista că în ştrand se face rugby“, îşi aminteşte sportivul. Sub îndrumarea lui Eusebiu Popa, managerul clubului „Venus Temad“ şi a antrenorului Ciprian Crăciun, tânărul a învăţat elementele de bază ale sportului în 15 ani. „Cel mai mult ne distram când împingeam vagoanele vechi abandonate pe şine. Zece împingeau, iar ceilalţi jucători erau urcaţi în vagoane, după care se inversau rolurile“, spune amuzat Silviu.


Convocat la Naţională


Timp de trei ani a jucat pe posturile de pilier şi taloneur în echipa de rugby din Piatra Neamţ, înscrisă în campionatul de juniori. Din acea perioadă au rămas însă şi amintirile cu participarea la turneul de la Rovigo, Italia, prima ieşire într-o competiţie internaţională. 2003 a fost un an de cotitură pentru tânărul rugbist.


A stat un sezon în Italia


Silviu a dat o probă la echipa de juniori a Universităţii Cluj, dar antrenorul de la seniori l-a convocat în prima echipă. La doar 17 ani, pietreanul a fost inclus în lotul formaţiei clujene, echipă la care a jucat până în 2009. „Chiar în primul sezon am obţinut locul III şi de două ori ne-am clasat pe locul al IV-lea în campionat“, spune rugbistul. 


În anul 2006, Silviu a câştigat cu echipa naţională U21 titlul de campion european de tineret la Sopot, în Polonia. Cu Silviu Vasiliu în echipă, România a terminat pe locul I după ce a depăşit reprezentativele de tineret ale Rusiei, Georgiei şi Spaniei. După şapte ani petrecuţi la U Cluj, pietreanul a experimentat şi un campionat extern. El a ales să joace un sezon în Italia la AS Mirano, formaţie care evoluează în seria A1. „În lot eram singurul român printre italieni, irlandezi, francezi, englezi şi senegalezi. Antrenorul era italian, un cunoscut tehnician care a mai pregătit Parma, echipă din Top 10, prima ligă italiană“, spune Silviu.


Tot anul trecut, rugbistul pietrean a fost convocat în lotul de seniori al României care a disputat în Franţa două partide cu echipe puternice din campionatul intern. Seria convocărilor a continuat în toamnă, când Silviu a jucat în echipa „Stejarilor“ în competiţia intercluburi „Scutul Europei“.


După sezonul jucat în Italia a revenit în ţară şi a semnat în această vară un contract cu Dinamo Bucureşti.

_________________

profil
născut.
23 iunie 1986, la Piatra Neamţ.
studii. Este student în anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj.
familie. Necăsătorit, are un frate.

întrebări şi răspunsuri
Cum a fost în Italia?
Am avut ocazia să joc la un club profesionist din toate punctele de vedere. Am văzut ce înseamnă să cultivi acest sport de la cele mai fragede vârste şi să organizezi competiţiile ca să se facă selecţia pentru perfomanţă. În Italia, copiii sunt aduşi la rugby de la vârsta de 9-10 ani. Mai întâi fac în şcoală acel rugby-tag, adică un stil non-contact, după care sunt crescuţi şi antrenaţi pe diferite categorii de vârstă.


De ce ai ales să te întorci în campionatul intern?
Vreau să fiu în ţară ca să-mi finalizez studiile şi să fiu în vederile tehnicienilor pentru lotul naţional. Aş vrea să ajung să joc în ţara unde rugby-ul este sport naţional.

ce-i place
În timpul liber,  îi place să se uite la filme sau să meargă la înot. Chiar dacă regimul alimentar trebuie controlat ca la orice sportiv, pietreanul nu se poate abţine de la mâncare. „Cel mai mult îmi place mâncarea tradiţională românească“, spune Silviu.
 
ce nu-i place
Lui Silviu Vasiliu Îi displace să joace fără spectatori. „Anonimatul în care se zbate acest sport la noi în ţară nu-mi place“, mai spune sportivul, care-şi aminteşte că în Italia juca meciuri de rugby cu 2.000 de spectatori în tribune într-un oraş cu 30.000 de locuitori. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite