Portret / Mihai Lungu, asul ospătarilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Lungu
Mihai Lungu

La finele anului trecut, nemţeanul a câştigat Concursul Naţional „Maîtres d’Hotel“, specialiştii recunoscând că este cel mai bun ospătar din ţară. Mihai Lungu a avut primele experienţe profesionale în domeniul hotelier în anul 1991, când a început să muncească, iar în acelaşi timp îşi continua studiile la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din Târgu Neamţ. Tainele meseriei le-a învăţat însă în staţiunea Durău

„Norocul meu a fost că am fost îndrumat în toată cariera de oameni foarte buni în industria hotelieră“, îşi aminteşte Mihai Lungu. Munca nu a fost uşoară pentru că secretele meseriei se învaţă în timp, cu răbdare şi bunăvoinţă. „Am trecut prin toate fazele care ţin de munca într-un restaurant: am fost ajutor de ospătar, ospătar, barman,  iar, de opt ani, sunt şef de sală“, spune Mihai.


După aproape şase ani de activitate în cea mai cunoscută staţiune montană din Neamţ, Mihai încearcă şi o experienţă profesională în Italia. Aici, a lucrat în două restaurante unde a putut face o comparaţie între bucătăria mediteraneană şi cea românească, dar şi-a încercat norocul şi în alte domenii.


„M-am întors în ţară pentru că mi se părea că nu se punea prea mult accent pe meseria de ospătar, cel puţin nu acolo unde am profesat eu“, mai spune nemţeanul Mihai Lungu. Pentru Mihai, anul 2000 a însemnat un nou început. Deşi a luat-o de la capăt ca ajutor de ospătar la restaurantul Hotelului Central din Piatra Neamţ, traseul său profesional a urmat  doar linia ascendentă.


2009, anul succesului


„Am realizat într-un an cât alţii nu au făcut nici în zece, din 2001 fiind şef de sală la restaurant. În 2003 mi-am făcut specializarea la Bucureşti la Şcoala Hotelieră din România, iar în august 2009 am obţinut brevetul de turism“, adaugă Mihai Lungu. Cea mai mare realizare a sa pe plan profesional a venit însă pe finalul anului trecut, când, la Predeal, a fost desemnat de un juriu exigent cel mai bun ospătar din ţară. Mihai este mândru că a obţinut, la Concursul „Maitres d’Hotel“, trofeul „Marian Bugan“ pentru care s-a luptat cu 19 concurenţi.


Dintre cei 20 de competitori, doar patru au răzbătut în finală. Ei au fost testaţi în proba de îndemânare profesională, care a însemnat pregătirea şi flambarea unui ananas, respectiv tranşarea unui pui pentru cinci persoane „Mi-a fost frică de concurenţii din Bucureşti pentru că la ediţiile anterioare erau abonaţi la acest trofeu“, precizează Mihai Lungu.

___________________

profil
născut. 5 noiembrie 1975, Târgu Neamţ.
studii. Facultatea de Marketing „Spiru Haret“.
familie. Recăsătorit, are o fetiţă.

întrebări şi răspunsuri
Sunt meserii care se învaţă şi altele care „se fură“. Care e cheia succesului?
Am avut parte mereu de oameni de la care am avut de unde învăţa: Milucă Zabulică, la Durău, Cristian Ticuşanu şi Dan Hilohi aici, la Hotel Central. Am fost susţinut tot timpul de domnul Constantin Roca, care a avut încredere în mine. Meseria asta se învaţă în timp şi trebuie să te perfecţionezi tot timpul.
Cum ai reuşit să câştigi Concursul Naţional organizat în decembrie la Predeal?
În ultima lună veneam la restaurant cu cărţile de specialitate după mine, iar acasă exersam practic. A contat mult că am fost susţinut de alţi doi colegi care au intrat şi ei în concurs.

ce-i place
Lui Mihai îi place foarte mult să călătorească. A vizitat până acum câteva oraşe din Italia, Viena şi Budapesta şi a rămas impresionat de frumuseţea celor două capitale europene. „În Italia aş merge în fiecare an pentru că istoria şi monumentele lor  sunt de excepţie“, adaugă nemţeanul.

ce nu-i place
Şefului de sală nu-i plac oamenii care nu pun preţ pe punctualitate. De acest lucru s-au convins deseori şi colegii de la restaurant, care mai întârziau la serviciu. „Consider punctalitatea un punct de plecare în cunoaşterea celuilalt“, explică Mihai Lungu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite