Portret / Emi Balmuş face kick boxing pe mixuri muzicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul este dezamăgit că nu poate să obţină licenţă în ingineria de sunet decât în străinătate. Munceşte şi luptă de la 15 ani ca să-şi împlinească visul.

Emi Balmuş este un adolescent care vrea să se bucure de orice moment al vieţii şi crede că trebuie să valorifice oportunităţile care i se oferă. „La şcoală merg pentru că trebuie şi pentru că sunt conştient că fără asta nu te poţi descurca prea mult în viaţă. La kyokushin, o ramură a artelor marţiale care seamănă foarte mult cu kick boxingul, merg pentru că-mi place şi pentru că mă ajută să mă menţin sănătos, iar muzica rămâne pasiunea vieţii mele“, povesteşte Emi.


Prima sa dragoste a fost sportul. Visa încă din copilărie să facă kick boxing, însă părinţii nu l-au lăsat considerând că este prea periculos pentru el. Atunci s-a înscris la volei şi a făcut parte şi din echipa de juniori a Liceului cu Program Sportiv.


„Am făcut volei şase ani, până când am avut un accident la coloană şi m-am ales cu hernie de disc. Aşa am ajuns să practic kyokushin pentru că aici nu sunt nevoit să sar ca la volei şi atunci nu risc să păţesc nimic“, a spus tânărul.


A strâns 3.000 de euro


Dacă tot spune că marea sa pasiune rămâne muzica, Emi Balmuş a şi dovedit că este în stare de sacrificii pentru a-şi întreţine hobby-ul. „Am început să lucrez de la 15 ani. Am făcut termopane, am fost MC la o caravană artistică şi aşa am reuşit să strâng 3.000 de euro şi mi-am deschis propriul studio de muzică, în Gârcina, la mine acasă“, povesteşte adolescentul. Acum produce muzică atât pentru artiştii locali, cât şi pentru cei din străinătate, pe care i-a cunoscut prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet şi care preferă să înregistreze la noi pentru că preţurile sunt mai mici.


„Am făcut chiar şi pentru un amic din Canada. Mi-aş dori din suflet să urmez o facultate şi să devin inginer de sunet, dar, din păcate, la noi în ţară nu există, iar în străinătate nu mi-aş permite. La acest moment sunt numai trei ingineri de sunet în România care au licenţă, şi aia obţinută peste hotare“, a spus dezamăgit Emi Balmuş.


Tânărul vrea să dea la Facultatea de Arte, dar, dacă nu reuşeşte, va încerca la Facultatea de Studii Europene din Cluj, pentru a obţine o bursă în străinătate, unde să-şi poată împlini visul.

_______________________

profil
născut.
3 mai 1991, Piatra Neamţ.
studii. Elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ.
familie. Are un frate mai mic.

întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din muzică?
Eu cred că da, numai că într-un oraş mic e mai greu. Aici am studio, dar nu prea am persoane care să vină să înregistreze, iar în oraşele mari sunt clienţi, dar sunt şi mai multe studiouri. Oricum, e marele meu vis şi chiar n-aş vrea să ajung să am o meserie care să nu-mi placă.
Cum reuşeşti să-ţi împarţi timpul între şcoală, sport şi muzică?
Totul este contra cronometru. Fiecare are importanţa sa şi reuşesc să găsesc timp pentru toate. Atât timp cât există pasiune, cred că reuşesc să fac tot ce-mi propun.

ce-i place
„Sunt pasionat de sport, orice tip de sport. Cred că nu pot să am o viaţă sănătoasă fără a face mişcare. O altă pasiune a mea este herpetologia, ramura zoologiei care se ocupă cu studierea reptilelor. Mi se par fiinţe foarte interesante şi încerc să învăţ cât mai multe“, povesteşte Emi.

ce nu-i place
E speriat de viitor. „Nu-mi place deloc modul în care funcţionează sistemul din România. Totodată, mă deranjează ideea de a părăsi ţara din cauza problemelor de la noi, dar mă gândesc din ce în ce mai mult la această variantă“, recunoaşte adolescentul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite