Portret/ Valentin Câmpeanu vrea să-l egaleze pe Andrea Bocelli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Câmpeanu
Valentin Câmpeanu

Tânărul a fost premiat la concursurile de canto din ţară, se pregăteşte pentru o audiţie la The Royal Scottish Academy şi este atras de genurile muzicale pop şi belle canto.

Valentin Câmpeanu a luat prima dată contact cu lumea muzicii în clasa I. A studiat timp de patru ani vioara la Şcoala de Muzică „Vasile Conta“ sub îndrumarea lui Joie Tingea. „Am avut de ales între pian şi vioară, eu am ales vioara pentru că am fost curios şi am început s-o tratez cu seriozitate” povesteşte artistul.

Pentru că atunci când Valentin era în clasa a IV-a Şcoala de Muzică din Târgu Neamţ s-a desfiinţat, artistul a fost nevoit să să facă o pauză în domeniul muzical. Începând cu clasa a IX-a s-a reîntors la muzică, fiind admis la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

A studiat cu o soprană

A început să studieze canto principal cu fosta soprană Elena Botez. „Pot să spun că doamna Botez este extraordinară. Este una dintre cele mai importante persoane din vaţa mea“, spune Valentin Câmpeanu. La canto, tânărul s-a remarcat la zeci de concursuri.

Pe parcursul liceului a obţinut mai multe premii şi menţiuni, cele mai importante fiind premiul I la Festivalul „Camena“, premiul „Radio Iaşi“ sau premiul „Draga Olteanu-Matei“ pe care câştigat la Trofeul Toamnei.  „Premiile sunt rezultatele muncii mele, sunt bucuros că le-am câştigat” adaugă artistul. Stilurile muzicale abordate de Valentin Câmpeanu sunt cele pop, slow şi belle canto din anii ’80-’90. „Stilurile acestea mă caracterizează. Sunt melancolic, de aceea am ales să cânt muzică de pe segmentul acesta“, spune adolescentul.

Vrea la Academie în Scoţia

Îndrăgeşte nespus grupul vocal Il Divo, iar ca solişti îi apreciază pe Sting, Phill Collins, Michael Bolton, Andrea Bocelli şi Josh Groban. Valentin visează, ca orice artist, să-i poată egala pe aceşti maeştri. Pentru viitor tânărul artist îşi doreşte să fie admis la Conservatorul din Iaşi şi se pregăteşte intens pentru o audiţie la The Royal Scottish Academy. „Cred că sunt mai multe porţi deschise şi posibilitatea de afirmare în străinătate. Sunt curios să văd cum se studiază muzica acolo“, explică Valentin Câmpeanu.

Ca instrument secundar, tânărul studiază pianul cu Octavian Pranicenco. Nu a participat la concursuri, dar spune că pianul îl ajută în recunoaşterea partiturilor la canto. La mijlocul lunii februarie, tânărul a susţinut şi primul său concert. Spectacolul „Vibraţia unei lumi transcedentale” îşi propune promovarea tinerelor talente şi i-a reunit pe scenă pe Valentin împreună cu Ciprian Iacob, colegul său de liceu. „Sunt încântat că am avut ocazia să concertez pe scena Teatrului Tineretului în clasa a XII-a“, adaugă artistul.

Profil
Năcut. 25 aprilie 1991, Iaşi.
Studii. Clasa a XII-a Liceul de Artă „Victor Brauner“.
Familie. Singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Îţi doreşti o carieră în ţară sau în străinătate?
Încă nu ştiu, voi decide după ce termin facultatea şi voi avea multe realizări. Acum, nu mi-ar plăcea nici în ţară şi nici în străinătate. Sincer să fiu, în momentul acesta nu-mi place ce se întâmplă în România, dar nici nu mă văd stabilit definitiv în străinătate.
Crezi că se poate trăi din muzică?
Da, sigur. Important este să faci ceea ce-ţi place şi apoi sunt singur că poţi să cânţi şi să câştigi suficient cât să poţi trăi din muzică. Tot ce este comercial se vinde, dacă ajungi cunoscut vei avea posibilitatea să cânţi şi ceea ce-ţi place chiar dacă nu este un gen de muzică comercială.

Ce-i place
Valentin iubeşte plimbările în natură şi să deseneze în mod special grafică. „Sunt atras de sporturile extreme, aş vrea să încerc să zbor cu paraşuta” spune tânărul. Apreciază oamenii simpli şi bunul simţ, îi plac filmele filozofice şi este fan „Pact cu diavolul” şi „Avatar”.

Ce nu-i place
Detestă făţărnicia, nesimţirea şi oamenii care adoptă o atitudine de superioritate faţa de cei din jur. Artistul mai spune că „urăsc trezitul de dimineaţă şi disciplinele reale de la şcoală”. Valentin nu agrează frigul, efortul fizic şi să fie insistent. Nu poate să înţeleagă manelele, în rest acceptă orice alt stil muzical.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite