Portret/ Ştefan Handaric creionează portrete ale marilor scriitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Handaric
Ştefan Handaric

Adolescentul din Piatra Neamţ este pasionat de desen încă de când avea şase ani. Băiatul, care este olimpic la şcoală, şi-a dat mâna lucrând şi la zeci de icoane. Despre Ştefan Handaric se poate spune că şi-a descoperit atracţia pentru grafică la vârsta de un an.

„La tăierea moţului mi s-a spus că am ales din obiectele de pe tavă un creion. Practic, de atunci am început să desenez“, povesteşte adolescentul.

La început au fost linii şi puncte în fără sens, mai târziu au început să prindă contur. La grădiniţă desena deja icoane. „De mic am mers la biserică şi mi se păreau impresionante desenele de pe pereţi“, explică Ştefan. În clasa a V-a a realizat primul portret pe care l-a prezentat la Concursul „Mihail Sadoveanu“. Până în prezent, a realizat peste 50 de portrete ale marilor scriitori români, dar şi ale unor călugări.

„Mă atrag desenul şi matematica“

Prima menţiune câştigată de Ştefan Handaric în cadrul unei competiţii a fost în clasa a VIII-a. Adolescentul a participat atunci la concursul de icoane „Sfântul Ioan Cel Nou“ de la Suceava. În 2005 şi 2006 a obţinut premii speciale la competiţia de desene intitulată „Mihail Sadovenau şi Dumbrava Minunată“. „Lucrez mult în creion şi cărbune pentru că mă axez  pe grafică“, explică tânărul.

De asemenea, Ştefan a luat premiul I la Concursul Naţional „Icoana, fereastră spre cer“ organizat la Piatra Neamţ, unde a participat cu 10 creaţii. Până la 16 ani, adolescentul a avut trei expoziţii personale găzduite la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Borleşti, comuna unde locuieşte.

Atras de grafică, Ştefan speră ca în viitor să poată îmbina cele două pasiuni ale sale, respectiv matematica şi desenul şi să urmeze studii în arhitectură. „Iubesc matematica pentru că vreau să dau la arhitectură. Pot să spun că matematica îţi dezvoltă gândirea şi simţul practic“, adaugă Ştefan Handaric.

„Mă pasionează astronomia“

Un elev sârguincios, Ştefan a participat din clasa a V-a la numeroase olimpiade şcolare printre care la cele de limba română, istorie, geografie, dar şi la concursuri de matematică. „Rezultatele şcolare sunt foarte importante pentru mine, îmi dau un sentiment de mulţumire şi mă ambiţionează“, completează elevul.

Cele mai importante rezultate le-a obţinut la istorie, în clasa a VIII-a, când s-a clasat pe locul al III-lea, iar la geografie pe locul I şi a fost selecţionat pentru etapa naţională.

„De un an mă pasionează astronomia“, concluzionează adolescentul, care adoră să citească despre spaţiul cosmic şi să urmărească documentare despre acest subiect.

Profil

Născut: 22 februarie 1994, Piatra Neamţ.
Studii: Elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.
Familie: Mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp acorzi studiului pe zi?
Depinde de la zi la zi, uneori învăţ trei ore, care îmi ajung pentru teme şi lectură. Sunt şi zile în care învăţ până la şase ore, mai ales atunci când mă pregătesc pentru olimpiade. În weekend sunt liniştit pentru că am timp suficient pentru studiu.

De ce îţi place arhitectura?
Pentru mine, arhitectura este o artă. M-au atras întotdeauna marile construcţii ale lumii, apoi am observat că la orice construcţie poţi găsi ceva interesant. Pot să spun că acum îmi plac de la cele mai vechi catedrale până la cele mai noi construcţii. Aş vrea să lucrez la nivel înalt, cu arhitecţi de renume, şi la proiecte importante.

Ce-i place
Îi plac sporturile. „Sunt microbist, urmăresc meciurile cu Steaua şi Arsenal. Îmi place să citesc romane de aventuri şi mă pasionează astronomia“, spune Ştefan. Apreciază oamenii sinceri, dar şi pe cei excentrici.

Ce nu-i place
Detestă lupta cu timpul şi crede că acesta este duşmanul lui cel mai mare. Îi displac oamenii lipsiţi de modestie, minciuna şi să se certe cu cei din jur. Nu agreează filmele horror.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite