Portret/ Lucian Bejan are mii de cartele din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Bejan a stâns peste 5.000 de carduri şi cartele telefonice emise în ţară, dar şi în străinătate.

Bărbatul îşi aminteşte că începuturile colecţiei pe care şi-a construit-o acasă au fost în urmă cu 14 ani, când a citit mesajul publicitar de pe o cartelă de telefonie publică.

„Pe suportul de plastic era mesajul unui concurs dotat cu premii în pagere, iar marele trofeu era o maşină de teren. Pentru a participa în competiţie trebuia să colecţionezi în total 12 cartele telefonice“, spune pietreanul.

Colecţii de sute de piese

Colecţia sa a început să se închege abia din anul 2000, după ce s-a dezvoltat şi oferta de pe piaţa de telefonie publică şi privată. „Cumpăram tot felul de modele de cartele pentru mama, care avea nevoie de ele la spital, şi mai foloseam şi eu. Aşa am început să-mi formez deprinderea asta“, mai spune Lucian, care îşi aminteşte amuzat că o mare parte din piese le-a recuperat chiar din cabinele telefonice. Treptat, a început să-şi structureze colecţia pe categorii din cauza numărului tot mai mare de cartele.

„La început, le strângeam haotic pentru că-mi plăcea diversitatea. După o perioadă am fost mai atent la suportul de plastic, să văd cine l-a emis, în ce an, sau în ce tiraj“, spune colecţionarul. Una din cele mai vechi colecţii, care numără 480 de piese, este cea de cartele de telefon publice cu bandă magnetică sau cu sim de încărcare.

„Printre cele mai valoroase piese pe care le deţin este cartela intitulata «Palatul Telefoanelor». Este în ediţie limitată aşa cum e şi o altă cartelă, intitulată «Delta Dunării», emisă doar în 10.000 de exemplare“, mai spune Lucian Bejan.

Spre deosebire de mărcile poştale, cartelele sau cardurile de colecţie nu ajung la valori exorbitante. „E mai uşor de întreţinut o colecţie de acest gen decât una de timbre, e mai puţin pretenţioasă. În plus, faţă de o marcă poştală, suportul informaţional e mult mai mare“, spune colecţionarul, care şi-a organizat cardurile în funcţie de imaginile prezentate pe suportul din plastic: natură, sport, tradiţii populare, zodiac etc.

Mai nou, Lucian a început să creeze în colecţia sa şi secţiuni care includ suporturi emise de bănci sau unităţi comerciale. „Şi aici sunt carduri emise în ediţie limitată, care au tematici diverse. Am reuşit să-mi mobilizez şi prietenii care pleacă în vizită sau lucrează în alte ţări şi îmi trimit piese pentru colecţie“,  susţine pietreanul.

Profil
Născut. 16 octombrie 1971, Piatra Neamţ.
Studii. Liceul Economic din Piatra Neamţ.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ţi-ai fixat un număr de piese pentru colecţie?
Nu m-am gândit la aşa ceva, dar cred că în curând o să trebuiască să fac o reorganizare pentru că ritmul în care îmi înnoiesc colecţia a devenit mai alert în ultimii ani. Dacă în zece ani am strâns 5.000 de piese, peste alţi zece probabil că nu o să mai am unde să-mi ţin colecţia.
Ce câştigi din colecţionarea cartelelor?
În primul rând, e vorba de un câştig din punct de vedere educativ pentru că, dincolo de mesajele publicitare, pe aceste suporturi se găsesc şi informaţii interesante. În plus, îţi formează o deprindere de a fi organizat, de a avea o preocupare utilă.  

Ce-i place
În timpul liber îi place să joace tenis de masă, sport de care s-a îndrăgostit de când era copil. O altă pasiune pe care o are Lucian este să călătorească în străinătate. „Cel mai mult îmi place să merg în Grecia pentru că sunt fascinat de vestigiile acestei ţări“, spune Lucian.

Ce nu-i place
Cel mai mult îi displace lui Lucian atitudinea arogantă a multor şoferi în trafic. „Claxonatul inutil ori depăşirile nebuneşti pe care le fac conducătorii auto mă deranjează pentru că dovedesc lipsă de civilizaţie, dar şi pentru că pun în pericol viaţa celorlalţi şoferi“, afirmă pietreanul nemulţumit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite