Portret/ Ionuţ Aparaschivei, maseurul de la Ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat la o fundaţie pe partea de recuperare medicală şi s-a specializat în şase tipuri de masaj. Acum răspunde la capătul liniei atunci când nemţenii sună la 112.

Ionuţ Aparaschivei a ales să activeze în sistemul medical după ce a avut-o drept model pe mama lui. „Mi-a plăcut dintotdeauna să lucrez cu oamenii şi să încerc să le îmbunătăţesc starea de sănătate“, povesteşte pietreanul. A urmat cursurile Postlicealei Sanitare, iar din 2004 a lucrat ca asistent medical timp de un an şi jumătate la Grupul Şcolar Nr. 9 din Piatra Neamţ.


A ajutat bătrâni şi copii


Din 2006, Ionuţ este operator registrator medical de urgenţă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în cadrul Dispeceratului 112. „E o experienţă unică! Îţi dă posibilitatea să ajuţi pe cineva“, povesteşte Ionuţ, care spune că este o muncă epuizantă tocmai pentru  faptul că lucrează cu oameni care au probleme de sănătate.


„Nu ai voie să intri în panică. Trebuie să preiei discuţia pentru a obţine cât mai multe informaţii“, adaugă asistentul medical. În urmă cu opt ani, Ionuţ a urmat cursuri de tehnician fizioterapeut şi recuperare medicală. Specializarea a dobândit-o la Fundaţia de Îngrijiri Comunitare Neamţ, unde a colaborat până în 2004.


„Am ajutat vârstnici cu afecţiuni neurologice şi accidente cerebrale vasculare. Am făcut acolo recuperare medicală cu copii şi asistenţă medicală la domiciliu“, explică tânărul. Ionuţ spune că peste 1.000 de persoane au apelat la serviciile lui. Astfel, cel mai tânăr client avea şase ani, iar cel mai în vârstă 75.


Are specializare multiplă


„Masajul este un mod de a-i ajuta pe cei din jur, fără a interveni cu mijloace terapeutice moderne. Vreau să ajut oamenii într-un mod cât mai benefic pentru organism“, explică terapeutul. Pietreanul a avut de-a lungul timpului posibilitatea să se specializeze în mai multe tehnici. Este pregătit pentru masaj terapeutic medical, de relaxare, tonifiere musculară, masaj sportiv, anticelulitic şi reflexoterapie.


„Masajul de tonifiere este benefic pentru toţi, pot să-l fac tuturor clienţilor indiferent de vârstă şi dă o stare foarte bună de spirit“, mai spune Ionuţ. Pentru că este pasionat de munca sa, Ionuţ doreşte o nouă specializare în domeniu. Studiază în prezent tehnici de bioenergie. „Tratamentul cu bioenergie constă în curăţarea câmpul energetic, când acesta este purificat şi rezultatele apar“, adaugă Ionuţ.
Terapeutul spune că nu va renunţa la masaj pentru recuperare medicală, pentru că-l consideră un ajutor esenţial pentru pacienţii care au suferit accidente. 

întrebări şi răspunsuri
Ţi-ai propus să activezi şi în viitor ca maseur?
Voi rămâne în acest domeniu. Încerc să evoluez în meseria pe care o practic şi chiar să-mi îmbunătăţesc tehnica. În prezent, studiez bioenergia. Este un mod de vizualizare a câmpului magnetic al organismului uman. Prin canalizarea energiei se poate încărca zona pentru reechilibrarea energetică a organismului. De asemenea, voi activa în continuare şi pe partea de recuperare medicală. 
Ce reprezintă pentru tine munca la Dispeceratul Serviciului Judeţean de Ambulanţă?
Acolo este o încărcătură negativă foarte mare, dar ai un sentiment frumos când ajuţi pe cineva.

ce-i place
Lui Ionuţ îi place să asculte muzică, în mod special ambientală şi simfonică. Iubeşte drumeţiile şi plimbările şi apreciază persoanele cu simţul umorului. „La oameni îmi place discernământul, este o calitate care ne diferenţiază de alte specii“, spunepietreanul.

ce nu-i place
Nu-mi place că nu ştim să ne bucurăm şi să apreciem natura. „Detest minciuna şi excesul de grandomanie. Nu agreez persoanele care încearcă să pară mai mult decât sunt. Nu consum mâncare fast-food pentru că este  greu de digerat“, adaugă Ionuţ Aparaschivei.

profil
născut. 9 octombrie 1981, la Constanţa.
studii. Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ.
familie. Necăsătorit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite