Portret/ Gheorghe Alexandrescu: colonelul florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjunctul inspectorului şef al ISU Neamţ a transformat curtea Inspecţiei de Prevenire de pe strada Mihail Sadoveanu într-un rai al plantelor.

Dacă-l vezi îmbrăcat în uniformă, impozant şi serios, n-ai spune că florile care-ţi iau privirile din curtea Inspecţiei de Prevenire au fost aduse de colonelul Gheorghe Alexandrescu. „Am pasiunea aceasta din copilărie, de la mama mea. Am crescut la casă, unde aveam spaţiu suficient pentru grădină. Acum stau la bloc şi n-am putut să-mi transform apartamentul într-o seră. Acest loc îmi aminteşte de casa copilăriei“, povesteşte colonelul.


Oaza din curtea ISU


Pietreanul lucrează în sediul de pe strada Mihail Sadoveanu de cinci ani, timp în care a reuşit să transforme spaţiul într-un loc mirific, care atrage privirile tuturor trecătorilor. „Mai întâi ne-am ocupat de clădirea în sine, care arăta jalnic. Am refăcut toate birourile şi, la final, am adus o pată de culoare prin flori. Le-am cumpărat din banii mei şi m-au mai ajutat şi câţiva băieţi de aici. Acum avem peste 380 de ghivece. Le-am pus şi în sediu ca să schimbe aerul instituţiei“, spune Gheorghe Alexandrescu.


Adjunctul ISU ştie „năravul“ fiecărei flori: când înfloreşte fiecare, cât de rezistentă este sau când trebuie udată. Zilnic se ocupă de plante şi ştie locul fiecărui ghiveci. Când pleacă în concediu îşi sună subalternii şi le aminteşte că trebuie să îngrijească fiecare plantă în parte. „Fiecare portar din tură primeşte ghivecele pe inventar“, râde colonelul.Preferata sa este orhideea şi, de curând, şi-a înnoit colecţia cu câteva exemplare, însă regretă că nu are nicio magnolie.


Inspectorul anului 2008

Acum doi ani, pietreanul a primit diploma pentru merite deosebite pentru acţiuni de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi a fost numit „Inspectorul anului 2008“.

întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să daţi timpul înapoi, aţi alege o meserie în domeniul horticulturii?
Tot Academia de Pompieri aş urma. Aş merge pe acest drum. Ai multe satisfacţii în acest domeniu şi, după cum se poate observa, eu am reuşit să îmbin serviciul cu pasiunea, dar nu aş concepe să am o altă meserie.


În momentul în care vă veţi pensiona ce veţi face cu florile?
Dacă voi găsi la ISU pe cineva care să le iubească la fel de mult ca mine şi care să le îngrijească, le voi lăsa moştenire. Mi-aş dori să revin şi să văd că băieţii, pe care i-am crescut aici, menţin ceea ce am făcut eu. Dacă reuşesc chiar să mă depăşească au toată lauda şi respectul.

ce-i place
Pietreanul recunoaşte că, atunci când are puţin timp liber şi-şi ştie florile în siguranţă, se întoarce la vechea sa pasiune, fotbalul. „Am terminat Liceul de Fotbal din Bacău şi am făcut parte din echipa şcolii. Îmi place orice sport, dar atunci când am timp tot la un meci de fotbal mă duc“, povesteşte colonelul.

ce nu-i place
Vesel din fire şi optimist, adjunctul ISU spune că încearcă întotdeauna să se adapteze în funcţie de firea oricărui om, însă nu-i suportă pe cei vulgari sau recalcitranţi. Observă cu amărăciune că mulţi oameni devin arţăgoşi din cauză că au căzut în patima alcoolului.

profil
născut. 9 martie 1957, Piatra Neamţ.
studii. Studii post-universitare axate pe rezistenţa la foc a clădirilor şi instalaţiilor.
familie. Căsătorit, are doi copii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite