Portret/ Emil Avarvarei, inventatorul de sub poalele Pietricicăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul a lucrat în învăţământ ca profesor de fizică, iar mai apoi, timp de 21 de ani, s-a dedicat cercetării. A obţinut brevete pentru patru invenţii. În ciuda faptului că nu a activat în învăţământ decât trei ani, Emil Avarvarei povesteşte că a trăit o experienţă frumoasă ca profesor de fizică la Liceul din Buhuşi.

Totuşi, din 1969 el a preferat să lucreze la Centrul de Cercetări pentru Fibre Chimice de la Săvineşti. „Mi-a plăcut foarte mult această muncă. Dimineaţa lucram pentru ce-mi spuneau şefii, după-amiaza pentru ce credeam eu că trebuie făcut, iar noaptea lucram şi pentru doctorat“, povesteşte inventatorul.

Prima invenţie la 13 ani

Timp de două decenii, Emil Avarvarei a făcut cercetări pentru îmbunătăţirea calităţii fibrelor, pentru găsirea de noi sortimente şi tehnologii de fabricare a acestora. Specialistul şi-a descoperit abilităţile de inventator încă din copilărie. Prima invenţie a realizat-o la 13 ani. El a ataşat la o lanternă un tub, la capătul căreia a montat o lentilă pentru a viziona imagini din filme.

Practic, atunci a confecţionat un aparat pentru dia-pozitive, chiar dacă la acea vreme nu existau încă pe piaţă. „Cred că am moştenit talentul de la mama, care avea un simţ creativ foarte dezvoltat“, spune pietreanul.  În timpul activităţii de cercetător, Emil a inventat un aparat de măsurare a contracţiilor fibrelor, care a intrat rapid în standardele de specialitate şi a fost brevetat. De asemenea, a inventat o serie de module spaţiale cu ajutorul cărora a lucrat lustre şi veioze.

În perioada anilor ’90 Emil Avarvarei a fost singurul producător de corpuri de iluminat din Piatra Neamţ. „Am realizat peste 3.000 de astfel de obiecte. Spre satisfacţia mea, se făcea coadă la magazin pentru o astfel de lustră“, susţine inventatorul.

La început, lucra totul cu ajutorul foarfecului şi trebuia să decupeze fiecare modul în parte, dar pentru a-şi uşura munca a confecţionat o presă specială. „De la 10 lustre pe zi am evoluat, şi făceam şi 40“, precizează profesorul.

A sărit în ajutorul câinilor

O altă invenţie a pietreanului este o maşină de teşit dibluri, iar cea mai recentă descoperire este un dispozitiv de colectare a excrementelor animalelor de companie.

„Este un sistem format din două palete din sârmă solidă peste care se aplică o pungă, lăsându-se un fel de guler, astfel încât să se poată închide la final fără ca cineva să se murdărească. Punga se aruncă uşor la coş“, descrie inventatorul sistemului.

Emil Avarvarei crede că în scurt timp aceste obiecte vor fi căutate pe piaţă, mai ales că amenzile conform legislaţiei sunt usturătoare pentru proprietarii de animale care nu strâng în urma patrupedelor. Instrumentul este uşor de transportat, cântăreşte câteva grame, este practic şi uşor de utilizat, iată câteva motive pentru care inventatorul crede că va da lovitura cu această descoperire.

Profil

Născut: 7 august 1938, Târgu Neamţ.
Studii: Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie: Căsătorit, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp durează să puneţi în practică o invenţie?
Destul de puţin. Dispozitivele de strâns după câini pe stradă le-am realizat într-o săptămână. Ca timp, partea cea mai grea este la construcţie. Ideea este să faci invenţii cât mai simple, ca să nu vină altul cu ceva mai simplu decât ai făcut tu. De obicei, îmi vin ideile din ce-mi lipseşte mie şi la cerinţele celor din jur.

Care invenţie v-a adus cele mai mari satisfacţii?
Modulele pentru construcţii spaţiale. Cu ajutorul lor am reuşit să fac corpuri de iluminat. Am realizat lustre, veioze, aplice sau jocuri creative pentru formarea vederii în spaţiu. Din aceste module am făcut şi ornamente decorative.

Ce-i place
Emil urmăreşte cu interes ştirile şi noutăţile ştiinţifice. De asemenea, ultimele informaţii le află de pe internet. Îi plac oamenii care sunt sinceri, cu simţul umorului şi cei prietenoşi. „Îmi face plăcere să fac ceea ce-mi trăzneşte prin cap“, precizează pietreanul.

Ce nu-i place
Detestă minciuna şi lipsa de punctualitate. Nu-i place iarna pentru că este prea frig şi îi limitează activitatea de zi cu zi. Nu agreează oamenii care nu au respect faţă de cei din jur şi este enervat că în oraş s-au scos semafoarele în intersecţiile mari.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite