Portret/ Edwin Sfarghie, karatistul care dansează tecktonik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edwin Sfarghie
Edwin Sfarghie

Tânărul este vicecampion mondial, campion european şi naţional la Shotokan Fudokan. Face parte din prima trupă de dans electro din oraş. Edwin Sfarghie face karate de la şase ani la Clubul Kamnari, sub îndrumarea maestrului Paul Pintilie.

„La început m-am dus pentru că aveam prea multă energie, iar acum karate-ul face parte din viaţa mea, este ca şi cum mă spăl pe dinţi dimineaţa“, povesteşte adolescentul.

Se antrenează în continuu

Pietreanul practică stilul Shotokan Fudokan, un stil de karate tradiţional bazat pe autoapărare. Merge la antrenamente de cinci ori pe săptămână şi a participat până acum la zeci de competiţii în ţară şi în strainătate, de unde s-a întors cu premii importante.

De-a lungul timpului, Edwin a participat la campionate naţionale, europene şi mondiale de karate. În 2008 a devenit vicecampion mondial la karate în Italia.

Anul 2009 a fost plin de reuşite: a luat titlul de campion european în Polonia şi a obţinut de patru ori titlul de campion naţional. Mai mult, s-a clasat şi pe locul II la Europenele din Italia. „Karate-ul înseamnă foarte mult pentru mine. Sala de antrenament este a doua mea casă“, adaugă tânărul pietrean.

În prezent, Edwin se pregăteşte pen tru Campionatele Europene din Serbia şi Campionatul Mondial din Brazilia, unde speră să ajungă şi să obţină rezultate foarte bune. În viitor îşi doreşte să lupte la Local Kombat şi K1 şi să calce pe urmele campionului Remy Bonjasky.

Dansează la evenimente caritabile

Edwin cochetează de un an şi jumătate cu dansul. La propunerea prietenului său, Tudor Mihail, a început să danseze tecktonik, un stil nou cu mişcări care necesită o bună pregătire fizică. „Tecktonik înseamnă flexibilitate şi ureche muzicală pentru că fiecare mişcare trebuie făcută pe beat“, explică dansatorul.

La început a făcut parte din trupa Nanotek, în care activau patru dansatori, iar acum trupa se numeşte Electro Drift şi mai cuprinde doi membri. Tânărul a pus umărul la organizarea primei competiţii de tecktonik din Piatra Neamţ şi a câştigat premiul I la secţiunea „2 vs 2“ împreună cu Tudor, colegul său de trupă. „Stilul tecktonik se învaţă greu, dar cei care ne-au văzut dansând au rămas încântaţi. Este un stil care prinde la public, este spectaculos“, adaugă Edwin.

Tânărul a dansat la balurile bobocilor organizate de liceele din oraş, la spectacolele caritabile şi la evenimentele organizate la mall.

Visează la performanţă

Timp de şase luni a fost animator într-un club, iar în prezent se pregăteşte pentru competiţiile ce vor avea loc peste o lună la Bucureşti şi visează la un loc fruntaş în echipa naţională de dans tecktonik. „Dansul tecktonik îmi oferă multă satisfacţie şi încredere în forţele proprii“, afirmă dansatorul.

Profil

Născut: 14 august 1992, Piatra Neamţ.
Studii: Elev în clasa a XI-a la Colegiul „Calistrat Hogaş“.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Cât timp vei continua să faci karate?
N-aş putea să spun cu exactitate, dar îmi doresc să continui şi în timpul facultăţii. Voi alege să urmez studii legate de sport şi aş vrea să mă concentrez pe un sport de contact, aşa cum sunt kickboxing-ul sau ashihara. Mai târziu aş vrea să-mi încerc norocul în Local Kombat şi K1. 

Ce planuri ai cu trupa?
Iniţial am vrut să mă orientez spre o facultate coregrafică şi sunt hotărât să dansez în măsura timpului pe care-l voi avea la dispoziţie. Mi-ar plăcea foarte mult să merg la competiţii pentru că până acum am fost la multe concursuri la karate. Aş dori să fac parte într-o zi din echipa naţională de dans tecktonik.

Ce-i place
Lui Edwin îi plac mult karatele şi schiul, sporturi cu care se menţine în formă. Se bucură de întâlnirile cu prietenii şi urmăreşte cu interes filmele de acţiune. La oameni apreciază sinceritatea şi respectul faţă de cei din jur.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să citesc, deşi ştiu că nu este în regulă“, spune adolescentul. Detestă să se trezească de dimineaţă şi nu-i place când cineva încearcă să-i schimbe opiniile. Nu ascultă rock şi-i displac oamenii ignoranţi şi cei neîngrijiţi. Nu mănâncă broccoli şi nici fasole păstăi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite