Portret/ Dumitru Varodin deţine o vastă colecţie de monede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul şi fostul jucător de fotbal din Divizia A este un colecţionar împătimit de timbre, cărţi poştale, monede, hărţi şi ceasuri. Dumitru Varodin se mândreşte că deţine cea mai mare colecţie de monede străine din România, care reuneşte 14.000 de piese.

„În seria «Monedele lumii» am bani din 202 state, 146 de teritorii autonome şi 198 de foste imperii, enclave sau teritorii care au aparţinut, în diferiţi ani, altor state decât cele iniţiale“, spune pietreanul.

Are bani româneşti

Colecţia i-a fost apreciată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, care l-a invitat să expună la Bucureşti. „Nimeni nu a mai intrat cu o expoziţie personală de numismatică în clădirea BNR. Şansa mea a fost inaugurarea leului nou, când am expus  monedele tuturor celorlalte state de pe glob“, afirmă colecţionarul.

Vernisajul acestei expoziţii a avut loc chiar în ziua lui de naştere, pe 31 ianuarie 2005, iar colecţia a fost disponibilă publicului timp de trei săptămâni, în Sala de Marmură a Băncii Naţionale.

Pietreanul, născut la Bacău, într-o familie aflată la  a şaptea generaţie de profesori, după cum spune, are pe lângă monedele străine şi o importantă colecţie de bani româneşti. „Deţin 4.300 de monede din cele mai vechi timpuri de pe teritoriul dintre Tisa, Balcani şi Marea Neagră, reunite sub genericul «Moneda pe teritoriul Daciei lui Burebista»“, explică antrenorul.

Printre piesele autohtone cu care se laudă colecţionarul se numără un taler de argint de-al lui Despot Vodă, un triplu gros de-al lui Alexandru cel Bun, bani din Valahia de pe timpul lui Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş, precum şi un taler de-al lui Constantin Brâncoveanu. „Talerul lui Despot Vodă este o monedă foarte rară, pentru că acesta a domnit doar un an şi opt luni, timp în care a bătut nişte groşi şi doar 60 de taleri. Dintre aceştia, doar patru se afă în România“, precizează Varodin. Conform acestuia, talerul lui Despot Vodă valorează între 8.000 şi 12.000 de euro.

Profesor de sport

A început să colecţioneze de la patru ani, pe când îşi trăia copilăria la Bacău. Atunci a descoperit timbrele. „Am aflat despre filatelie de la un verişor mai mare. Am început să colecţionez, cumpărând plicuri filatelice cu premii“, îşi aminteşte pietreanul.

După terminarea Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, a fost repartizat la Piatra Neamţ, ca profesor de sport. Pe linie profesională a ajuns antrenor de fotbal, cu licenţă A UEFA, după ce a practicat sportul cu balonul rotund la Sportul Studenţesc, ASA Târgu Mureş şi Jiul Petroşani.

Profil

Născut: 31 ianuarie 1952, Bacău.
Studii: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1977.
Familie: Este căsătorit, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi descoperit numismatica?
La un schimb între colecţionari, pe când aveam vreo 22 de ani, pentru 20 de serii de timbre am primit monede din argint cu Carol I, trei de 5 lei şi alte trei de 2 lei. Mi-au plăcut monedele acelea şi am început să colecţionez. Mi-am dat seama că numismatica este mai interesantă decât filatelia şi, în plus, monedele erau mai uşor de găsit şi nu au nevoie de condiţii speciale de păstrare.

Ce altceva mai colecţionaţi?
Cărţi poştale vechi, din perioada 1885-1930, numai străine, cu oraşe bombardate şi monumente care nu mai există din Nuremberg, Dresda, Hamburg şi Erfurt. Am hărţi vechi şi ceasuri.

Ce-i place
Colecţionarul spune că-i place tot ce este legat de antichităţi, pentru că adevărata creaţie sfidează timpul, fiindu-i recunoscută valoarea mereu. La oameni apreciază sinceritatea şi punctualitatea.

Ce nu-i place
Nu poate suporta oamenii neglijenţi. Consideră făţărnicia cel mai mare defect pe care îl poate avea o persoană. „Perioada comunistă este una de falsă creaţie, atât în domeniul material, cât şi spiritual“, crede colecţionarul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite