Portret/ Diana Dodiţă, olimpică la materii total diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Dodiţă
Diana Dodiţă

Adolescenta a obţinut zeci de premii la matematică, limba română, fizică şi chimie. Scrie poezii şi proză şi şi-a propus să-şi publice textele într-un volum. Diana Dodiţă a fost dintotdeauna elevă silitoare. La prima competiţie a participat în clasa a II-a şi a luat menţiune la matematică.

În anul următor a câştigat locul II, iar în clasa a IV-a deja avea în palmares locul I la concursul de matematică.

În aceeaşi perioadă a obţinut premiul I la Concursul de matematică „Mircea Costeniuc“, precum şi locul al III-lea la competiţia interjudeţeană de matematică „Alexandru Cojocaru“.

A trecut de la cifre la limba română

„La matematică am muncit mult şi am fost stimulată să lucrez de mică“, povesteşte adolescenta. Tot în clasa a IV-a, Diana a participat pentru prima dată şi la un concurs la limba şi literatura română. A câştigat atunci premiul I la Concursul de creaţie literară „Autori copiii“ de la Iaşi. „A fost primul premiu la română şi a fost surprinzător pentru că nu ştiam că a fost trimisă lucrarea mea la concurs“, adaugă Diana.

Din clasa a II-a şi până acum, Diana a obţinut zeci de premii. Cele mai multe dintre ele la matematică, apoi la română şi câte unul la olimpiada naţională de chimie şi fizică. „N-aş putea să aleg între matematică şi română, îmi plac ambele la fel de mult şi cred că se completează“, spune eleva. Performanţa tinerei este greu de egalat: a obţinut opt premii la olimpiadele naţionale de matematică, română, fizică sau chimie.

„Matematica dacă o înţelegi nu este grea, iar româna se bazează pe capacitatea de a interpreta un text şi lectură foarte multă“, explică olimpica. Diana se simte încurajată atunci când este premiată în competiţii şi spune că a fost mereu sprijinită de părinţi şi profesori pentru a face performanţă.

Cochetează cu poezia

Eleva a început să-şi pună gândurile pe hârtie din clasa a IV-a, însă este de părere că poeziile ei au prins formă abia din clasa a VI-a.

„Abia mai târziu poeziile au început să exprime ceva şi am renunţat la ideea de a avea doar rimă“, adaugă Diana, care spune că versificarea o ajută să se înţeleagă pe ea însăşi.

În plus, este atrasă şi de proză şi a scris până acum  zeci de texte, pe care vrea să le publice într-un volum. Şi-a perfecţionat scrisul la Cenaclul „Eurocultin“, pe care îl frecventează cu interes de patru ani.

În prezent, se pregăteşte pentru examenul de admitere la Colegiul Naţional „Petru Rareş“„Cred că mi-ar plăcea să urmez o carieră în Drept“, subliniază Diana Dodiţă. 

Profil

Născută: 23 februarie 1995, Rădăuţi, judeţul Suceava.
Studii: Elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 2 din Piatra Neamţ.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt premiile de care eşti mândră?
Sunt mândră de premiile pe care le-am obţinut la olimpiadele naţionale, dar nu fac distincţie între ele. De la an la an, pot să spun că devine tot mai greu să obţin un loc fruntaş. Aceste distincţii înseamnă muncă multă şi încep să învăţ cu ceva timp înainte să mă prezint la o astfel de competiţie.
 
Ce îţi place cel mai mult să scrii? 
Îmi place să scriu şi poezii şi proză, în funcţie de starea de spirit pe care o am. Prefer să scriu din teme cât mai diferite, de la natură, viaţă, moarte la absolut orice. Trebuie să spun că mă regăsesc mai mult în proză şi până acum am scris zeci de texte.

Ce-i place
Dianei îi place să citească absolut orice, dar în mod special romanele de aventuri. Iubeşte plimbările însoţită de prieteni şi vara pentru că se simte liberă şi nu trebuie să meargă la şcoală. „Îmi plac oamenii sinceri, cu simţul umorului şi cei care au încredere în propria persoană“, spune eleva.

Ce nu-i place
Detestă pesimismul şi incapacitatea unora de a-şi recunoaşte propriile greşeli. „Nu-mi place să fac ordine în casă şi să spăl vase“, mai spune adolescenta, care nu este încântată nici atunci când trebuie să aibă grijă de fratele ei mai mic. Nu-i place de fel culoarea maro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite