Portret/ Constantin Tomşa: „Literatura mă ţine în viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălul a coordonat instituţii de cultură timp de 14 ani şi scrie la publicaţii din judeţ. A scris prima carte axată pe cercetare istorică şi critică literară în 1980.

A a descoperit pasiunea pentru lectură încă din timpul claselor de gimnaziu. „Îmi plăcea să citesc literatură de aventuri, care era interzisă în acea perioadă. M-a atras lectura chiar dacă în casa părintească nu aveam decât o singură carte de rugăciuni“, povesteşte pietreanul.

Tot plăcerea de a citi l-a ajutat să-şi îndrepte paşii spre o profesie la catedră. Şi-a început cariera didactică în 1960, la Piatra Şoimului, însă a întrerupt timp de 14 ani activitatea dedicându-se vieţii culturale.

Timp de un an a fost directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamţ, iar alţi 13 ani a fost inspector în cadrul Comitetului de Cultură şi Arte. „A fost o perioadă extraordinară pentru că am organizat foarte multe saloane de carte“, îşi aminteşte scriitorul. Pietreanul a avut prilejul să organizeze în acea perioadă nenumărate manifestări dedicate cărţilor la care au fost invitaţi scriitori din întreaga ţară.

Fănuş Neagu, Valeriu Anania sau Zoe Dumitrescu Buşulenga sunt doar câţiva dintre cei care au fost prezenţi la saloanele de carte de la Piatra Neamţ. Printre realizările sale se numără şi organizarea anuală a evenimentului „Sadoveniana“, căruia i-a pus bazele în 1970. Astfel, a avut prilejul să cunoască nume importante în literatura românească şi recunoaşte că a fost plăcut impresionat de Zoe Dumitrescu Buşulenga. „M-a impresionat erudiţia ei şi naturaleţea cu care se purta cu cei din jur“, spune Tomşa.

Specializat pe cronici literare

A revenit în învăţământ în 1983 ca institutor la Şcoala Nr. 1 din Piatra Neamţ, iar mai târziu, din 1990 şi până în 2002, a activat ca profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“. Îndrăgostit de ceea ce înseamnă literatură şi scris,  pe lângă activitatea de profesor s-a ocupat şi de revista şcolii, „Anotimpuri“, pe care o coordonează şi astăzi, deşi a ieşit la pensie.

În anii ’70, şi-a făcut debutul ca publicist la un cotidian din Neamţ, iar ca scriitor în 1980 a editat prima sa lucrare în colaborare cu Gheorghe Bunghez şi Marcel Dragotescu intitulată „Petrodava 2000, Tradiţie şi continuitate“.

În 2002 a scris primul volum din „Împătimit de lectură“, iar în 2004, 2006 şi 2008 au apărut următoarele trei volume. O altă lucrare semnată de Constantin Tomşa este „Contemporan cu ei“, care conţine 13 micromonografii, apărută în 2009. „Literatura este unul dintre cele mai importante lucruri pentru mine şi încă mă ţine în viaţă“, afirmă pietreanul.  

Profil
Născut. 3 noiembrie 1939, comuna Bârgăoani, judeţul Neamţ.
Studii. Facultatea de Litere, Limba şi literatura română, a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie. Căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce a însemnat pentru dumneavoastră activitatea la catedră?
A fost o profesie pe care am încercat să o fac cât mai bine, având în atenţie elevul. Am predat limba şi literatura română, nu urmărind acumularea de cunoştinţe, ci formarea deprinderilor de analiză a operelor literare. 
Ce a adus activitatea de scriitor în viaţa dumneavoastră?
Mi-a adus multă satisfacţie, nu numai de a-mi vedea numele tipărit pe o carte, ci pentru că prin cărţile mele ofer informaţii despre scriitorii din judeţul Neamţ şi nu numai. Această pasiune s-a născut din preocuparea mea de a cerceta istoria şi critica literară anterioară zilelor noastre.

Ce-i place
Cea mai mare plăcere a lui Constantin Tomşa este lectura. „În general, mă pasionează orice manifestare artistică“, spune Tomşa. Adoră să facă drumeţii în afara locurilor în care trăieşte. Cel mai mult i-a plăcut călătoria din 2009 la muntele Athos, precedată în 2008 de o ascensiune pe muntele Sinai. 

Ce nu-i place
Detestă tot ce este urât în viaţa socială şi în natură. „Nu-mi plac oamenii care promit mult şi fac puţin“, spune Constantin Tomşa. Îl supără când cei din jur se implică doar dacă au ceva de câştigat. Este deranjat de manifestările aşa-zis novatoare din toate domeniile artistice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite