Portret/ Cătălin Resmeriţă prezintă misiunile jandarmilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape cinci ani, Cătălin Resmeriţă prezintă prin intermediul mass-media intervenţiile la care participă jandarmii nemţeni.

Cătălin Resmeriţă a ales calea plină de privaţiuni a regimului cazon atunci când a decis să urmeze cursurile Liceului Militar „Neagoe Basarab“ din Buzău. „Îmi plăceau disciplina şi ordinea, iar părinţii au fost de acord cu alegerea mea şi m-au susţinut“, îşi aminteşte căpitanul Resmeriţă. Pentru un elev de 15 ani, regimul militar a fost greu de trecut.

S-a călit în timpul liceului

„Adaptarea la sistemul cazon a fost mai grea, cu restricţiile şi privaţiunile pe care le presupune milităria. În afară de program, dacă luai o notă sub 7, nu mai primeai învoire în weekend şi nu puteai să ieşi în oraş sau să pleci acasă“, mai spune ofiţerul.

În ciuda acestor inconveniente, jandarmul spune că viaţa din liceul militar a avut şi părţi frumoase. „Cel mai mare avantaj este acela că după absolvirea liceului şi a Academiei mi-am făcut prieteni din toate judeţele. Oriunde merg în ţară am la cine bate la uşă“, susţine căpitanul.

O altă alegere pe care Cătălin Resmeriţă a trebuit să o facă înainte de a începe propriu-zis cariera militară a fost la încheierea cursurilor Academiei de Poliţie. Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor le-au prezentat viitorilor absolvenţi oportunităţile pe care le aveau la acea vreme, legate de carieră: munca în Poliţie, la Situaţii de Urgenţă sau Jandarmerie.

„Am ales Jandarmeria pentru că, din cele prezentate, am găsit că are cele mai interesante misiuni. Era ceva nou ca activitate, iar Jandarmeria se evidenţia din ce în ce mai mult“, mai spune căpitanul Resmeriţă.

În primii patru ani de activitate, ofiţerul a lucrat ca instructor militar de ordine şi siguranţă publică, la Gheorghieni şi Bicaz. A fost şi comandant al plutonului de intervenţie din Roman şi Piatra Neamţ. Anul de cotitură a fost 2005, când a preluat funcţia de ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ.

A învăţat să fie mereu în priză

„A fost o schimbare totală faţă de ce făcusem până atunci: a trebuit să învăţ să comunic, astfel încât opinia publică să recepţioneze corect munca jandarmilor“, mai spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Neamţ.

Resmeriţă recunoaşte că în activitatea pe care o desfăşoară un rol important l-a avut chiar mass media. „Am învăţat multe de la ziarişti în aceşti ani: să transmit informaţiile esenţiale, să punctez evenimentul şi să fiu prompt“, explică căpitanul.

Profil
Născut. 10 mai 1978, Piatra Neamţ.
Studii. Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“, Bucureşti.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de scandalagii sunt nemţenii?
În Neamţ desfăşurăm multe misiuni pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi cu caracter preventiv. Bazându-mă pe datele din ultimii ani, pot spune că populaţia din judeţ are în general un comportament civilizat. 
Aveţi timp liber?
În proporţie de 90% timpul liber îl dedic doar familiei, mai ales odată cu venirea pe lume al celui de-al doilea copil, eveniment petrecut foarte recent. Dacă mă refer la activitatea în Jandarmerie, în primii şapte ani de carieră am fost de serviciu în fiecare noapte de Revelion şi cel puţin o dată cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun sau de Paşte.

Ce-i place
Căpitanului Resmeriţă îi plac escaladările montane. A practicat handbalul şi voleiul la echipa şcolii, dar acum a schimbat sportul cu tenisul de câmp şi cu dansurile de societate. „Merg la un club din oraş unde exersez sub îndrumarea unui instructor paşii de tango, vals sau cha-cha“, spune jandarmul.

Ce nu-i place
Marcat de viaţa cazonă, ofiţerul e deranjat de duplicitatea unor semeni şi preferă o atitudine directă, chiar dacă pare mai dură. „Nu-mi place că în zilele noastre rar mai vezi gesturi care erau odată normale, cum ar fi să cedezi locul în autobuz unei femei sau să ajuţi o bătrânică să treacă strada“. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite