Portret/ Arcadie Răileanu: Din arhitect, profesor de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Basarabeanul stabilit la Piatra Neamţ a renunţat la arhitectură pentru pictură şi are discipoli de toate vârstele la Şcoala Populară de Arte „Carmen Saeculare“.

De mai bine de un deceniu, tablourile semnate de pictorul Arcadie Răileanu sunt prezenţe constante în galeriile de artă din Piatra Neamţ şi din ţară. Născut într-o mică localitate de peste Prut, acesta a absolvit Facultatea de Arhitectură din Chişinău, dar încă din anii studenţiei şi-a dat seama că vocaţia sa este alta.

„Pictura e o artă mai independentă, îmi dă o mai mare libertate de creare decât arhitectura care te încadrează în anumite rigori“, spune Arcadie Răileanu. Aproape două decenii a condus Şcoala de Arte Plastice din Donduşeni (Republica Moldova), perioadă în care s-a produs „ruperea“ de arhitectură şi debutul în pictură.

Piatra Neamţ, oraşul afirmării

Tot de atunci are experienţa lucrului cu elevii, pe care o foloseşte şi-n prezent la Şcoala Populară de Arte din cadrul Centrului „Carmen Saeculare“. „Mergeam prin satele din raioane, îi căutam şi-i iniţiam pe copii în tehnica picturii, iar ei luau premii la expoziţiile republicane“, completează artistul.

Viaţa lui Arcadie Răileanu a luat o altă turnură după ce, în urmă cu zece ani, s-a mutat la Piatra Neamţ. Înainte de a ajunge în oraşul de sub Pietricica, artistul era prezent deja cu expoziţii personale şi colective din mai multe oraşe din România. „La Piatra Neamţ mi-am luat însă în serios meseria de pictor. Ca să te afirmi într-un oraş pe care nu-l cunoşti, într-un timp relativ scurt, e cea mai mare realizare personală“, mărturiseşte artistul.

Are discipoli de toate vârstele

Creaţiile sale sunt predominant în zona compoziţiei abstracte, apropiate de neoclasicism şi constructivism. „Îmi place să fac şi peisaje, mai nou în acuarelă, pentru că e păcat să stai într-o zonă atât de frumoasă şi să nu o prezinţi“, susţine pictorul. În această toamnă se împlinesc trei ani de când Arcardie Răileanu conduce Şcoala Populară de Arte din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“.

„Începusem cu o singură clasă, cu şase elevi, iar acum avem opt clase şi circa 50 de cursanţi, numai la pictură. Asta dovedeşte că interesul a crescut“, precizează artistul. Printre cei care iau lecţii de pictură sunt persoane de toate vârstele. „Partea teoretică înseamnă foarte mult, dar le predau şi noţiuni de desen pentru că pictură fără desen nu se poate“, subliniază pictorul.

Arcadie Răileanu este mândru de realizările unor elevi precum Andrada Bulai, Liviana Tănase, Carmen Cărăuşu, Mihaela Surugiu, Ovidiu Tulumbă sau Olga Arusoaie, ale căror creaţii au fost apreciate la concursuri şi expoziţii.

Profil

Născut. 28 noiembrie 1950, Petreni, Republica Moldova.
Studii. Facultatea de Arhitectură din Chişinău.
Familie. Căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Din ce categorii fac parte elevii dumneavoastră?
Vin din toate categoriile sociale şi profesionale. Vin şi profesori, şi ingineri, dar şi din zona funcţionarilor. E foarte interesant să lucrezi cu asemenea oameni. Spre deosebire de muzică, unde mulţi vin pentru cultura muzicală, la pictură pretenţiile şi dorinţa de afirmare sunt mai mari, oamenii vin mai motivaţi.
Între elevi sunt şi persoane cu o vârstă mai înaintată. Cum vă explicaţi interesul lor?
Nostalgia îi mână pe unii să vină. Unii încearcă să depăşească etapa de hobby. Îşi dau seama că le lipseşte ceva. Fără şcolarizare, pictura lor rămâne la nivelul de kitsch sau de artă naivă.

Ce-i place
Pictorului Răileanu îi place să meargă la teatru, la lansări de carte şi la expoziţii. „Sunt un om căruia îi place să comunice. În timpul liber, îmi place să plec în drumeţii“, mai spune artistul.
Ce nu-i place
Lui Arcadie Răileanu nu-i place că într-un oraş ca Piatra Neamţ, care are faima unui oraş de cultură, atitudinea faţă de artă nu este la nivelul recunoaşterii naţionale. „Nu-mi place că nu există o mai mare implicare a administraţiei în zona culturală“, declară pictorul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite