Portret/ Alexandru Margină merge pe urmele lui Thierry Henry

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul joacă fotbal de la nouă ani şi activează la Ceahlăul. A fost deja convocat la echipa naţională de juniori „Under 17“ pentru competiţii europene.

Alexandru Margină a început să joace fotbal în 2002, la Comăneşti, judeţul Bacău. Părinţii l-au înscris la Clubul „Avram Iancu“, unde a lucrat intens alături de antrenorul Dumitru Borcău. „M-am dus de la început cu plăcere, dar treptat mi-am dat seama că asta este ceea ce vreau să fac“, povesteşte adolescentul. În 2003 a participat la Turneul de Fotbal pentru copii în Belgia, unde echipa lui Alexandru a ocupat o poziţie la mijlocul clasamentului.

„La început a fost greu“

În acelaşi an, a dat o probă la Clubul „Liberty Salonta“ de la Oradea, unde a fost acceptat şi a jucat timp de trei ani la grupele de copii, pe post de atacant.

„La început mi-a fost greu pentru că eram departe de casă, dar m-am obişnuit şi am rezistat singur“, îşi aminteşte Alexandru. Din 2007, Alexandru Margină a lucrat în lotul de juniori de la Braşov, unde consideră că a evoluat şi a progresat foarte mult. În vara lui 2009, când disputa meciuri amicale cu juniorii de la Comăneşti, adolescentul a fost remarcat de antrenorul Florin Marin.

„El a fost cel care mi-a sugerat să fac parte din lotul lărgit la prima echipă a Ceahlăului şi am participat şi la sesiunea de pregătire din Antalya“, spune Alexandru. Deşi emoţiile au fost copleşitoare când a intrat prima dată în vestiarul echipei, el spune că a fost foarte bine primit de ceilalţi jucători.

Convocat la Naţională

„Cel mai mult îl apreciez pe Ionuţ Bădescu, chiar dacă nu e atacant. Oricum, toţi sunt jucători de la care am ce învăţa“, a adăugat juniorul. Tot la Ceahlăul a debutat şi în divizia C, unde a jucat trei partide ca atacant.

Pentru că este văzut atât la Ceahlăul cât şi în ţară ca un jucător cu perspective în 2010, Alexandru a fost convocat la lotul naţional de juniori „Under 17“, unde a lucrat cu selecţionerul Florin Cheran. Primul meci la naţională a fost împotriva Moldovei, când România a câştigat cu un avantaj de două goluri pe tabela de marcaj.

„Am avut şansa să înscriu primul gol din acea partidă. Este cel mai important gol al meu. Aveam aşa emoţii că nu ştiam nici cum să mă bucur“, povesteşte fotbalistul. Tot în 2010 a participat la calificările pentru Campionatul European, unde a jucat cu Portugalia, Croaţia şi Bosnia.

„Nu mă aşteptam să am norocul să joc la calificări, a fost o experienţă de neuitat“, completează Alexandru. Până în acest moment, juniorul a înscris 15 goluri în campionatul de fotbal în care joacă şi speră într-o evoluţie bună. Visează ca într-o bună zi să-şi egaleze idolul, pe Thierry Henry.

Profil
Născut. 8 martie 1993, Moineşti, judeţul Bacău.
Studii. Este elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ.
Familie. Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ţi-ai propus ca fotbalist?
Îmi doresc să pot juca la o echipă din divizia A. Prima dată însă vreau să joc la Ceahlăul, aceasta este echipa unde mi-ar plăcea să debutez. După, dacă e posibil, vreau să joc la cel mai înalt nivel posibil. În ţară aş vrea să ajung la CFR Cluj, iar în străinătate aş vrea să evoluez la o echipă din Germania.  
Apreciezi în mod special un fotbalist?
Îmi place mult stilul lui Adrian Cristea: are forţă, viteză şi munceşte foarte mult. Favoritul meu este însă Thierry Henry, jucătorul Barcelonei. Îl apreciez pentru că a ajuns la nivelul pe care îl are, iar apoi are o eleganţă aparte în joc.

Ce-i place
Alexandru iubeşte ca, în timpul liber, să citească romane de aventuri, să asculte muzică house şi să meargă la şcoală. Urmăreşte cu interes filmele de acţiune şi îi place să joace tenis de masă. „Îmi plac oamenii sinceri, loiali şi cu simţul umorului“, precizează adolescentul.

Ce nu-i place
Se enervează atunci când o persoană îi repetă de prea multe ori ce trebuie să facă. „Nu-mi place când munca mea nu este apreciată. Detest să mă cert cu cineva şi să fiu duşmănos“, spune Alexandru. Se întristează când pierde un meci.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite