Portret/Ilie Costin, fotbalistul ajuns maseur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mult îi place să facă masajul de refacere. Nemţeanul nu poate trăi decât în preajma sportivilor, iar în timpul liber preferă să pescuiască. Ilie Costin iubeşte sportul şi în mod special fotbalul. De altfel, la vârsta de 12 ani activa deja în echipa de juniori a Ceahlăului, ca extremă dreaptă.

Pentru că era dificil să facă naveta între Săvineşti şi Piatra Neamţ, s-a transferat la clubul de fotbal Relonul Săvineşti, unde a început pregătirea cu profesorul Ionel Bucur. La vârsta de 17 ani a debutat la echipa mare a Relonului Săvineşti, din a treia ligă, unde a fost jucător până la vârsta de 33 de ani.

„Am învăţat masajul de la un orb“

În toată această perioadă, a jucat ca fundaş, vârf de atac sau portar. „În fotbal am fost polivalent, le-am făcut pe toate, dar cel mai mult mi-a plăcut postul de extremă dreaptă“, spune Ilie.

Maseurul îşi aminteşte că a reuşit de trei ori să promoveze cu Relonul Săvineşti în divizia B, iar cea mai mare performanţă a echipei a fost clasarea pe locul trei în liga secundă. „Atunci fotbaliştii îşi dădeau sufletul pe teren. Fotbalul nu era pe vremea aceea o afacere“, adaugă Ilie Costin.

La vârsta de 33 de ani a fost nevoit să renunţe la fotbal, dar nu s-a putut rupe de club. A lucrat o perioadă ca magazioner, iar apoi a urmat cursuri de masaj. „Am învăţat masajul de la un maseur orb, dar foarte experimentat“, îşi aminteşte Ilie. A activat la Relonul Săvineşti până în 1994, cînd s-a desfiinţat clubul. După aceea, au urmat câţiva ani de patronat, o soluţie care l-a ajutat la acea vreme să-şi întreţină bine familia. „Aveam trei magazine şi îmi mergea bine, dar în 2000 am primit propunerea să fiu maseur la Ceahlăul şi nu am putut refuza“, spune pietreanul.

În timpul campionatului, masează aproape în fiecare zi câte zece fotbalişti. Spune că cea mai grea tehnică este cea de refacere pentru că se lucrează într-o cameră cu aburi. Din 2005, colaborează ca maseur şi cu echipa de volei de fete Unic Piatra Neamţ. „Nu există diferenţe între masajul pe care-l faci sportivilor, indiferent că sunt fete sau băieţi“, dezvăluie maseurul, care are deja o experienţă de 17 ani.

Pe baltă, cu undiţa în mână

Fie că este vorba de  masajul de încălzire înainte de antrenament sau de meci, fie de cel de întreţinere sau de refacere după efort, nemţeanul este convins că munca lui contribuie la fiecare victorie a echipei. Când nu-l găseşti la club, ai şanse mari să-l descoperi lângă o baltă, cu undiţa-n mână. „Am prins crapi, şalău sau caras. Vara trecută pot să spun că am prins cei mai mulţi peşti, a fost un sezon bun“, spune maseurul.

Profil

Născut: 21 martie 1959, Săvineşti, judeţul Neamţ.
Studii: Şcoala profesională, specializare metrolog.
Familie: Căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri

Ce calităţi îi trebuie unui maseur pentru sportivi?
Un maseur care lucrează cu sportivi este important să fi făcut sport înainte. Astfel, cunoaşte mai bine musculatura acestora. De asemenea, trebuie să aibă forţă în braţe pentru că suntem nevoiţi să masăm şi zece jucători într-o singură seară. O altă calitate este răbdarea, mai ales când trebuie să tratezi probleme medicale. Unui maseur trebuie să-i placă meseria pe care o practică.

Ce tip de masaj vă place cel mai mult să faceţi?
Cel mai mult îmi place să fac masajul de refacere după efort. Este un masaj mai lung şi mai puternic. Mi se spune că acesta este atuul meu ca maseur.

Ce-i place
Când are timp liber, Ilie preferă să pescuiască în iazurile din apropiere sau pe Bistriţa. De asemenea, se dă în vânt după şorici. „Îmi plac filmele de acţiune, muzica de orice fel şi culorile galben şi negru, pentru că ţin cu Ceahlăul“, spune maseurul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place când ninge pentru că se circulă greu cu maşina. De asemenea, nu-mi place când bate vântul şi sunt la pescuit“, adaugă Ilie Costin.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite