Portret/Gheorghe Bulacu a format 1.000 de fotbalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul l-a descoperit pe Adrian Iencsi, unul dintre oamenii de bază ai echipei naţionale de fotbal. Acum pregăteşte un portar valoros.

Profesorul Gheorghe Bulacu formează fotbalişti de mai bine de 27 de ani, de când a ajuns la Piatra Neamţ. A venit la poalele Pietricicăi cu gândul să joace la echipa Ceahlăul, dar, dintr-o întâmplare, a ajuns antrenor la grupa de copii de la Clubul Sportiv Şcolar „Olimpia“, cum se numea atunci centrul de pregătire de la stadion.

Munca bate talentul

„Eu aveam 23 de ani, iar elevii mei erau cu patru-cinci ani mai mici decât mine“, îşi aminteşte începuturile profesorul de fotbal. Munca la care s-a înhămat a fost privită cu îndoială de cei din jur, care susţineau că din zona Moldovei nu pot ieşi fotbalişti de valoare. „E adevărat că aici trebuie să munceşti înzecit cu jucătorii, nu ca în Oltenia unde se fac fotbalişti şi stând pe bancă“, spune cu umor profesorul.

Prima realizare care i-a dat încredere în forţele proprii a fost în 1985. În anul respectiv, antrenorul a obţinut titlul de campion naţional cu grupa jucătorilor născuţi în 1970. În aceeaşi perioadă l-a avut ca elev pe Adrian Iencsi, cel care avea să devină peste ani cel mai bun produs fotbalistic al clubului pietrean.

Iencsi a fost primul jucător originar din Neamţ ajuns la naţionala de tineret şi, mai apoi, titular de bază în echipa reprezentativă a României. „Adrian mi-a fost recomandat de antrenorul emerit Garoafa Cantemir. Prin ea l-am cunoscut mai întâi pe tatăl lui, care jucase fotbal la Ceahlăul“, şi-a amintit profesorul, care l-a antrenat pe Iencsi din clasa a III-a şi până la debutul său din 1994, la Ceahlăul.

„Când era copil, Adrian era mai comod, dimineaţa mai trebuia să tragi de el, dar tatăl său s-a ţinut să ajungă fotbalist mare. A jucat mijlocaş în perioada junioratului şi abia mai târziu a fost profilat pe postul de fundaş dreapta şi stopper“, a detaliat Gheorghe Bulacu.

Antrenorul vorbeşte cu mândrie de Adrian, dar nu uită să amintească şi de alţi jucători pe care i-a format în aceşti ani, singur sau împreună cu profesorul Constantin Pancu. Lucian Burdujan este unul dintre jucătorii de valoare pe care i-a pregătit, dar şi pe foştii jucători de bază de la Ceahlăul din anii ’90: Costel Ilie, Adrian Solomon sau Angelo Alistar.

„Peste 1.000 de jucători mi-au trecut prin mână în aceşti ani. Ca să faci o grupă trebuie să vezi 200-300 de copii. Am demonstrat că şi la Piatra Neamţ se poate face performanţă“, a concluzionat Gheorghe Bulacu.

Profil
Născut. 23 aprilie 1959, Târgu Ocna.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Piteşti.
Familie. Căsătorit, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
Ce amintiri aveţi de când îl antrenaţi pe Adrian Iencsi?
După un meci susţinut la Bacău, Adrian a venit la mine plângând că-i furase cineva mănuşa stângă. „Era pe-aici un ciung, care nu avea mâna stângă, vezi că el ţi-a luat mănuşa“, i-am răspuns eu în glumă. A fugit după el să-l caute, deşi nu exista. 
Ce vă doriţi pentru viitor în plan profesional?
Îmi doresc să se afirme tinerii care mi-au fost elevi şi să facă performanţă în Prima Ligă de fotbal. Unii au şi debutat la Ceahlăul, de exemplu Hărăguţă, Ichim sau Iftimie. Îmi mai doresc ca echipa noastră să aibă portar de aici de la Piatra Neamţ şi am mare încredere că Hărăguţă e un produs sută la sută autohton.

Ce-i place
Lui Gheorghe Bulacu îi plac mult ieşirile în natură şi e mulţumit că munca pe care o are e ferită de atmosfera apăsătoare de birou. „Îmi plac mult şi sporturile de iarnă, şi, de câte ori am prilejul, merg să schiez“, precizează antrenorul de fotbal.

Ce nu-i place
Profesorul este deranjat de birocraţie, dar cele mai multe neplăceri i le creează tot natura umană. „La jucători, de exemplu, nu-mi place indolenţa şi lipsa de atitudine. Sunt nişte defecte pe care le regăsim la foarte mulţi fotbalişti de pe la noi“. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite