Portret/ Victor Giurescu: „Îmi place să fac lumea să râdă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 ani, actorul îşi construieşte cariera artistică pe scena Teatrului Tineretului şi este mândru că lucrează într-o trupă de profesionişti.

Victor spune că încă din copilărie a avut o atracţie pentru umor. „Eu eram cel care dădea tonul la distracţie la petreceri. Îmi plăcea să fac lumea să râdă şi să fiu în centrul atenţiei“, îşi aminteşte actorul. Latura artistică i-a fost cultivată la cursurile de vioară, pe care le-a frecventat la Şcoala de Muzică din Bârlad. „Lecţiile de acolo m-au ajutat mai târziu în carieră, dar încerc şi acum un regret că nu am dat la Conservator“, mai spune el.

Deşi a absolvit liceul la un profil „real“, în clasele terminale le-a spus profesorilor că vrea să se facă actor. Şi el şi alţi doi colegi, care au avut această opţiune, au fost priviţi cu neîncredere.

„Toată lumea ştia că se intră foarte greu pentru că pe atunci nu erau decât 4 locuri pentru băieţi şi 4 pentru fete, iar concurenţa însemna peste 30 de candidaţi pe loc. Facultate de Teatru şi Film era doar la Bucureşti şi la Târgu Mureş, candidau şi copiii marilor actori, era foarte greu să intri“, îşi aminteşte Victor.

A lucrat şi la rulmenţi

Prima lui încercare de a intra la IATC, soldată cu eşec, a avut loc în 1987. „Nu m-am dezarmat pentru că eram conştient că nu eram foarte bine pregătit“, spune actorul care, în decurs de şapte ani a avut şase încercări de a intra la Facultate. După ce a efectuat stagiul militar, Victor a revenit acasă şi s-a angajat câteva luni la fabrica de rulmenţi. „Nu mă simţeam bine să stau degeaba, să fiu paria în casă. După 1990 am intrat prin concurs la teatrul din Bârlad, şi, timp de trei ani şi jumătate am fost actor acolo“, precizează Victor.

În 1993 a intrat la Facultatea de Arte din Iaşi, unde a avut şansa să înveţe de la profesori de renume, Adrian şi Georgeta Păduraru sau Ion Sapdaru. La Teatrul Tineretului a ajuns în 1997, deşi încercase o evadare din zona Moldovei tocmai la Oradea. „Cred că la Piatra Neamţ a fost să fie şi nu-mi pare rău nicidecum pentru că este unul din teatrele cu renume în ţară. Am venit odată cu Dan Grigoraş, Dorina Haranguş şi Dan Burghelea şi în toţi aceşti ani am avut trupă bună“, mai spune actorul.

„Simţi publicul după intensitatea aplauzelor“

Pe scena TT-ului a avut satisfacţii profesionale atunci când publicul i-a apreciat prestaţia în spectacolele jucate alături de colegii săi. Cele mai apropiate de sufletul lui au fost rolurile Straforel din „Romanţioşii“, Mosca din „Volpone“ şi Pierrot din „Don Juan“. „Publicul din Piatra Neamţ e fin cunoscător al fenomenului teatral şi îl simţi mereu aproape după intensitatea aplauzelor de la finalul pieselor“, a spus în final actorul.

Profil

Născut: 18 iulie 1968, Bârlad, judeţul Vaslui.
Studii: Academia de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Familie: Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost spectacolul care te-a solicitat cel mai mult din cele jucate?
Un spectacol complex este cel în care joc acum, „România 21“. Este un music hall care te solicită în plus, şi pentru dans, şi pentru muzică. Pe listă trebuie să adaug însă şi „Volpone“.  

Cum vezi condiţia actorului de provincie în această perioadă?
Sunt foarte mulţi actori buni în teatrele din provincie, care nu sunt văzuţi din Bucureşti. Valoarea creşte în fiecare teatru şi aici e şi rolul colectivului, a regizorilor cu care lucrezi în timp. Alături de colegii mei am avut şansa să lucrez cu regizori precum Louise Dănceanu, Alexandru Dabija, Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu sau Felicia Dalu.

Ce-i place
Lui Victor îi place să facă sport, să meargă la sala de forţă şi să alerge. De asemenea, îi place să citească şi să urmărească la TV meciuri de tenis. „Îmi mai place vinul bun şi să mă înconjor de oameni inteligenţi“, spune actorul.

Ce nu-i place
Unul din regrete e că s-a născut în această perioadă, în care cultura nu este tratată aşa cum ar trebui. Când vorbeşte despre vremurile de acum, Victor devine vehement şi brusc revoltat de nedreptăţile cotidiene: „Nu-mi place că pentru unii legea-i mumă, iar pentru alţii, ciumă“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite