Portret/ Oana Ojică: „Poezia este exprimare liberă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta scrie proză şi versuri din clasa a VI-a. Este pasionată de fotografie şi a imortalizat în jur de 20.000 de imagini. Îşi doreşte o carieră în jurnalism. Oana Ojică a scris prima oară poezii în clasele primare, iar din clasa a VI-a a luat literatura în serios.

Frecventează Cenaclul „Eurocultin“ de la Şcoala numărul 2. „Îmi place mult atmosfera de la cenaclu, acolo am senzaţia că timpul trece foarte repede“, explică tânăra.

Premii la Chişinău

Oana a participat la numeroase concursuri de creaţie literară, unde s-a remarcat prin obţinerea unor premii atât în ţară, cât şi în Republica Moldova. În 2006 a participat la primul concurs de proză, „Autori Copii“, organizat la Iaşi, unde a trimis un text intitulat „Gerilă, un om congelat“. A obţinut premiul II, ceea ce a ambiţionat-o să participe la Concursul „Iulia Haşdeu“ de la Chişinău unde de asemenea a fost premiată pentru poezie, proză şi eseu. „La Chişinău, mi-au plăcut foarte mult oamenii, au fost foarte ospitalieri. Cele mai importante premii pentru mine sunt cele câştigate acolo“, spune Oana Ojică.

Scrie teatru pentru tineri 

Până în prezent, adolescenta a scris 100 de poezii având diverse teme, precum iubirea, viaţa sau moartea. Acum lucrează la o serie de texte pamflet, intitulate „Realităţi diverse“ inspirate din întâmplările cotidiene.

„Mă gândesc să particip la un concurs de proză cu ele şi aş vrea, ca într-o zi, să le public“, completează eleva.  Oana a încercat să scrie şi teatru, iar două dintre schiţele ei, „140“ şi „Deocamdată n-are titlu“ au fost jucate de colegii din trupa de teatru a Colegiului Naţional „Petru Rareş“. „Îmi place să scriu teatru, să fiu scenarist şi regizor. Când scriu piesa, deja îmi imaginez cum se va juca“, explică adolescenta.

„Fotografia îmi dă o stare de mulţumire“

La începutul clasei a IX-a, Oana a ajuns la Palatul Copiilor, la cercul de artă fotografică. „Îmi place să imortalizez ceva frumos, ceva care ar putea transmite un mesaj“, spune tânăra. Deţine în arhiva personală în jur de 20.000 de fotografii, peisaje şi portrete.

„Fotografia îmi dă o stare de mulţumire. E ca şi cum mi-aş pune amprenta pe fiecare imagine în parte“, afirmă pietreanca. Deşi la început de drum, eleva a participat la concursuri şi a obţinut o menţiune.

Profil

Născută: 5 aprilie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri

Ce domeniu îţi oferă satisfacţii mai mari, poezia sau fotografia?
Amândouă îmi aduc satisfacţii. Poezia îmi umple sufletul pentru că este realizată 100% de mine, pe când în fotografie trebuie să găseşti ceva care să corespundă cu ceea ce vrei. Trebuie să te implici la fel de mult în ambele domenii şi îţi aduc satisfacţii pe măsură. 

Ce carieră ai vrea să urmezi în viitor?
Mi-ar plăcea mult o meserie care să includă scrisul şi fotografia. Cred că jurnalismul s-ar potrivi din punctul acesta de vedere. De asemenea, aş încerca ceva şi în domeniul artistic.

Ce-i place
Oanei îi plac mult ciocolata şi fotografiile. „Apreciez oamenii calzi, sinceri, inteligenţi şi buni ascultători“, spune adolescenta. Ascultă muzică din anii ’70-’80, urmăreşte cu interes filmele fantasy şi iubeşte teatrul.

Ce nu-i place
Nu-i plac disciplinele reale de la şcoală, detestă ipocrizia şi fumul de ţigară. „Urăsc regulile şi nu-mi place mâncarea cu paste“, afirmă Oana, care nu agreează oamenii tăcuţi şi pe cei severi. Nu-i place nici când plouă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite